Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Overlæger efter imponerende CROWN-resultater: Vi skal se head-to-head studier med TKI’er

I CROWN-studiet viser tyrosinkinasehæmmeren (TKI) Lorviqua (lorlatinib) hidtil uset effekt mod uhelbredelig ALK+ ikke-småcellet lungekræft (NSCLC). Ifølge Medicinrådets gældende lægemiddelrekommandation skal lorlatinib dog først vælges efter to andre TKI’er. Overlæger efterlyser head-to-head-studier, som skal afgøre forskellen, mens patienter vil have lorlatinib frem i linjerne allerede nu.

"De nye data (fra CROWN-studiet, red.) er uhørt exceptionelle. Det er derfor moralsk uforsvarligt at basere førstelinjebehandlingen på pris frem for disse overbevisende resultater. Denne prisfokuserede tilgang prioriterer omkostninger over patienters velbefindende og kompromitterer potentielt behandlingsresultaterne," siger Irfan Gilani, formand for patientforeningen ALK+.

Han fortsætter:

"På længere sigt kan de billigere præparater ende med at blive mere omkostningstunge på grund af progression og deraf følgende udgifter til strålebehandling, kirurgi, sygemeldinger med videre. Vi forventer derfor, at Medicinrådet vil lave deres vejledning (lægemiddelrekommandation, red.) om."

Medicinrådet har klinisk ligestillet Alunbriq (brigatinib), lorlatinib og Alecensa (alectinib) i deres seneste lægemiddelrekommandation, men fordi lorlatinib er dyrere, er lægemidlet placeret efter de to andre TKI’er. Når man sammenholder resultaterne fra studierne ALTA-1L og CROWN, hvor henholdsvis brigatinib og lorlatinib afprøves mod den ældre TKI crizotinib, så synes effektforskellen på lægemidlerne dog ret markant.

Efter fem års opfølgning har tredjevalget lorlatinib endnu ikke nået median progressionsfri overlevelse (PFS) (64,3-ikke nået). Hvorimod førstevalget brigatinib har en median PFS på cirka 30 måneder efter en median opfølgning på cirka 40 måneder.

Vi mangler head-to-head studier

Jens Benn Sørensen, overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling, er imponeret over de nye CROWN-resultater, som førte til langstrakte klapsalver på kræftkongressen ASCO 2024. Men han mener stadig, at evidensen mangler for at afgøre, om lorlatinib rent faktisk er bedre end alectinib og brigatinib.

”Vi er ikke vant til at se så lang overlevelse hos denne patientgruppe, som vi ser med lorlatinib. Og der går lang tid, inden patienterne får hjernemetastaser, hvilket er stort problem for denne sygdom. Men vi har brug for studier, som sammenligner behandlingerne med hinanden, hvis vi skal afgøre, hvilket lægemiddel, der er det bedre,” siger han.

Samme dom fældes af Peter Meldgaard, overlæge på Onkologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

”Det er rigtigt, at det er ret unikt, at lorlatinib-gruppen ikke når en median PFS på fem år. Men der kan være alle mulige forskelle mellem populationerne – inklusionen, måden centrene har stillet diagnose og så videre – som spiller ind på resultatet. Det holder ikke at sammenligne på tværs af studier, selvom effektforskellen på overfladen synes stor,” siger Peter Meldgaard.

Lorlatinib opnår ikke sit fulde potentiale

Det potentielle problem ved at behandle med lorlatinib efter behandling med to andre TKI’er, er, at patienterne kan have opbygget en resistens, som gør lorlatinib mindre effektiv. I hvert fald ser Peter Meldgaard sjældent den store effekt af lorlatinib i klinikken, siger han.

”CROWN-studiet tester behandlingen i førstelinje, og det er rigtigt vigtigt, tror jeg. For når vi giver lorlatinib i anden eller tredje linje i klinikken, så ser vi ikke så langvarige responser,” siger Peter Meldgaard.

Lorlatinib har også en markant bivirkningsprofil, som skal vejes op mod den potentielle mereffekt, som lorlatininb kunne have som førstelinjebehandling, pointerer han.

”Nogle af vores patienter får svære kognitive påvirkninger af behandlingen. Det skal tages med i ligningen, hvis man skal konkludere, at lorlatinib er den bedre behandling,” siger Peter Meldgaard.

Jens Benn Sørensen er enig i, at bivirkningerne er mere udtalte og problematiske for lorlatinib. Alligevel ville han dog gerne have behandlingen som førstevalg. 

”Hvis jeg var stillet frit til at vælge, ville jeg vælge at starte behandlingen med lorlatinib. Bivirkningerne er tungere, men det er opvejet af den tydelige effekt. Men jeg vil gerne understrege, at vi strengt taget ikke ved, hvilken behandling der klarer sig bedst, for vi har ikke de data, og det head-to-head-studie som vi har brug for, og som vi kunne tænke os,” siger Jens Benn Sørensen.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?