Livsstilsændringer nedsætter kræftrisiko for midaldrende mennesker
Midaldrende mennesker kan mindske deres risiko for kræft ved at ændre livsstil. Det viser en stor europæisk undersøgelse med deltagelse af blandt andet Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
I studiet, som er publiceret i European Journal of Epidemiology, returnerede 295.865 midaldrende deltagere et livsstilsspørgeskema ved studiets start og under opfølgning. På begge tidspunkter beregnede forskerne en sund livsstilsindeks (HLI)-score baseret på cigaretrygning, alkoholforbrug, BMI og fysisk aktivitet.
HLI varierede fra 0 (mest ugunstig) til 16 (mest gunstig). Forskerne estimerede sammenhængen mellem HLI-ændring og risiko for livsstilsrelaterede kræftformer, herunder kræft i bryst, lunge, tyktarm, mave, lever, livmoderhals, spiserør og blære
Kort fortalt viser undersøgelsen, at de deltagere, der gik fra at være blandt de mest usunde, til at være blandt de mest sunde, mindskede deres risiko for kræft. Og omvendt øgede deltagere, der gik fra at leve sundt til at leve usundt, deres risiko for kræft. Den største gevinst sås ved at stoppe med at ryge, men alle ændringer i sund retning gav en effekt og mindskede risikoen for kræft.
Gennemsnitsalderen ved det opfølgende spørgeskema var 59 år. Efter det opfølgende spørgeskema observerede forskerne 14.933 livsstilsrelaterede kræftformer over en gennemsnitlig opfølgning på 7,8 år.
Hver enhedsstigning i HLI-score var forbundet med en fire procent lavere risiko for livsstilsrelaterede kræftformer (HR 0,96; 95 procent CI 0,95-0,97).
Blandt deltagerne i den øverste HLI-tredjedel ved baseline (HLI > 11) havde dem i den nederste tredjedel ved opfølgningen (HLI ≤ 9) 21 procent højere risiko for livsstilsrelaterede kræftformer (HR 1,21; 95 procent CI 1,07-1,37) end dem, der var tilbage i den øverste tredjedel.
Blandt deltagerne i den nederste HLI-tredjedel ved baseline havde dem i den øverste tredjedel ved opfølgningen 25 procent lavere risiko for livsstilsrelaterede kræftformer (HR 0,75; 95 procent CI 0,65-0,86) end dem, der var tilbage i den nederste tredjedel.
Tidligere forskning viser, at op mod 40 procent af alle kræfttilfælde på verdensplan kunne undgås, hvis alle levede efter rådene for rygning, alkoholforbrug, BMI, fysisk aktivitet og sund kost.