Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Mangel på radiologer udfordrer screeningsprogram for lungekræft

Der mangler et udviklingsarbejde inden for radiologien, førend det er muligt at løfte opgaven med at indføre lungekræftscreening i Danmark, lyder meldingen fra danske radiologer.  

Blandt lungemedicinere og -onkologer er der stor enighed om, at lavdosis CT-screening af personer i høj risiko for at udvikle lungekræft er et effektivt redskab til at finde et stort antal tidlige lungekræfttilfælde samt nedbringe mortalitet ved lungekræft. Af denne grund er det på tide at indføre et lungekræftscreeningsprogram i Danmark. Sådan sagde danske fagpersoner på en virtuel konference om lungekræftscreening, arrangeret og afholdt 25. september af SKA (Sammenslutningen af Kræftafdelinger) og Onkologisk Tidsskrift. 

Til konferencen udtrykte ledende overlæge Jakob Møller dog, at der vil være et kapacitetsproblem ved at indføre screeningen på de radiologiske afdelinger. 

”Bare alene på mit hospital vil programmet betyde flere end 30 ekstra scanninger om dagen og en til to ekstra radiologer, og dem har vi ikke, så der mangler et udviklingsarbejde indenfor radiologien for, at vi kan løfte opgaven. Men løser man det, så kan jeg ikke se andet end, at man er nødt til at gå i gang,” siger Jakob Møller, ledende overlæge og radiolog på Sygehus Lillebælt.

Den pointe støtter Dansk Radiologisk Selskab (DRS). I en e-mail til Onkologisk Tidsskrift nævner de flere forhold, der enten udfordrer eller skal være på plads, hvis radiologerne skal være med i at inkorporere et screeningsprogram for lungekræft i Danmark. 

”Vi har fra DRS’ side gjort Sundhedsstyrelsen opmærksom på, at vi lige nu ikke har tilstrækkelige ressourcer i radiologien til at løfte en sådan opgave,” skriver formand for DRS, Charlotte Trampedach, ledende overlæge på Røntgenafdelingen ved Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Hun fortsætter: "Hvis der skal opstartes et screeningsprogram, vil vi anbefale, at det kører selvstændigt og ikke som en del af vores kliniske hverdag."

Hun slår samtidig fast, at: ”lavdosis CT-skanninger af thorax ifm. et screeningsprogram bør beskrives af radiologer og ikke af andre faggrupper. Det er en screeningspopulation hvor der er stor risiko for at diagnosticere betydende ekstrapulmonale fund som ikke bør negligeres.”

”Kunstig intelligens kan endnu ikke løfte opgaven”

På konferencen den 25. september var de tilstedeværende fagfolk enige om, at mangel på radiologer er en udfordring for et screeningsprogram, men at det også må løses.

Formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe’s (DLCG) arbejdsgruppe om lungekræftscreening, Zaigham Saghir, sagde på konferencen:  

”Vi ved, at det er en kæmpe udfordring. Vores beregninger viser, at det betyder en produktionsstigning på ti procent, så det skal der findes nogle smarte løsninger på. For eksempel i form af inddragelse af private aktører og kunstig intelligens. Og da vi indførte mammografiscreeninger, var der også dengang mangel på radiologer, men det blev jo løst." 

Charlotte Riis Trampedach vurderer dog, at kunstig intelligens ikke kan hjælpe, som det ser ud nu. Hun skriver i e-mailen til Onkologisk Tidsskrift: 

”Kunstig intelligens algoritmer er på nuværende tidspunkt ikke modne til at håndtere opgaven.”

Screeningsprogram på finanslov

Zaigham Saghir er i øjeblikket i gang med et samarbejde med Sundhedsstyrelsen om mulig iværksættelse af en kommende MTV-rapport om et screeningsprogram, fortæller han i en artikel på Onkologisk Tidsskrift.  

"Håbet er at få lavet en MTV-undersøgelse af screeningsprogrammet i dansk kontekst udført af Sundhedsstyrelsen til politikerne, så programmet kan komme på finansloven,” sagde Zaigham Saghir, som mødte fuld opbakning blandt de øvrige paneldeltagere til en sådan snarlig undersøgelse med henblik på at implementeringsarbejdet kan komme i gang hurtigst muligt.

Blandt andet lød det fra Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse, som sagde: 

”Vi skal i gang. Der er ikke argumenter for at udskyde, og der er masser af problemer at tage fat i, men de skal nok blive løst hen af vejen. Og i Kræftens Bekæmpelse vil vi gerne hjælpe til. Blandt andet med at finde ud af, hvordan man skal kommunikere disse screeninger til de befolkningsgrupper, som vi ved har størst behov, men som vi også ved er dem, der oftest ikke tager imod denne form for sundhedsydelser, så programmet ikke kommer til at styrke den sociale ulighed i sundhedsvæsnet.”

Kultur

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.