Europæisk studie: Bestemt svampestof i nogle fødevarer koblet med øget risiko for leverkræft
Fødevarer og drikkevarer med mykotoksinet deoxynivalenol (DON) kobles i nyt studie med en næsten dobbelt så stor risiko for at få leverkræft (hepatocellulært karcinom, HCC). Svampestoffet DON er ikke tidligere blevet kategoriseret som et karcinogen.
I det nye studie, der er udgivet i tidsskriftet PLOS One, har forskerholdet med dansk deltagelse anvendt data fra European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) og matchede spørgeskemaoplysninger om kostvaner med data på mykotoksin-forekomst fra European Food Safety Authority (EFSA). Eksponeringen for mykotoksiner blev målt som μg mykotoksin per kg kropsvægt per dag og relateret til risikoen for hepatocellulært karcinom (HCC) (n = 255) og galdevejskræft (n = 273).
Resultaterne viser, at:
Indtag af mykotoksinet DON er forbundet med en næsten fordoblet risiko for HCC (HR: 1,90; 95 % CI: 1,18–3,05; p-trend < 0,01), men ikke galdevejskræft.
Ingen af de andre undersøgte mykotoksiner end DON er associeret med HCC eller galdevejskræft.
De fødevaregrupper, der er forbundet med størst mykotoxin-eksponering, er kornprodukter, grøntsager, frugt og Ikke-alkoholiske drikkevarer, herunder frugtjuice.
Kostdata i studiet er indsamlet fra 1992 til 2000, og mykotoxinmålingerne er foretaget af EFSA i fødevarer fra 1998 til 2013. Der er dermed noget tidsmæssig overlap, men det er ikke et komplet overlap. Vurderingen af EPIC-deltagernes indtag er dermed behæftet med usikkerhed, hvis niveauer af mykotoxiner i fødevarer er meget variable eller ændrer sig over tid, for eksempel med ændringer i produktion eller opbevaring.
"Disse data kan udgøre evidens for en risiko for leverkræft associeret med øget indtagelse af DON, der endnu ikke er klassificeret som et menneskeligt karcinogen," skriver forskerne i forskningsartiklen.
De opfordrer til yderligere undersøgelser for at bekræfte fundene og afdække de potentielle mekanismer bag mykotoksiners kræftfremkaldende effekter.
Christina C. Dahm, lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet er er en af medforfatterne til studiet.
"Det ville være godt at bekræfte fundene i andre studier, men idet leverkræft er en meget sjælden sygdom, skal det være et stort studie,” siger hun.