Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Søren Brostrøm: Kræftbehandling på privathospital er inden for de danske rammer

Danske privathospitaler har lov til at tilbyde selvbetalt kræftbehandling, som ikke er anbefalet af Medicinrådet, skriver Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm i et svar til Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO).

Søren Brostrøms svar lander efter, at DSKO i et brev fra december 2022 opfordrede Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen til at stoppe et konkret samarbejde, der var opstået mellem offentligt ansatte onkologer og privathospitalet AROS. Onkologisk Tidsskrift havde i en artikel beskrevet, hvordan brystkræftpatienter selv havde betalt for behandling med det HER2-rettede lægemiddel Enhertu (T-DXd) som sidstelinjebehandling, mens opfølgning foregik i det offentlige. 

DSKO var bekymrede for, at situationen ville skabe ulighed i sundhed og mindske Medicinrådets og Amgros’ mulighed for prisforhandling, hvis en sådan ordning fik lov at sprede sig inden for andre kræftformer og for flere lægemidler. 

Det er en bekymring, som Søren Brostrøm og Sundhedsstyrelsen kan følge, lyder det i brevet, men alligevel er sådan et samarbejde inden for rammerne af dansk lovgivning, skriver de i svarbrevet, som Onkologisk Tidsskrift har fået indsigt i.

”Såfremt en behandling ikke tilbydes på regionale sygehuse, så kan den behandlingsansvarlige læge i det konkrete tilfælde godt vejlede patienten om øvrige behandlingsmuligheder, herunder mulighed for at få den givne behandling i privat regi i Danmark eller i udlandet. Dette gælder generelt og ikke kun i forhold til nye lægemidler på kræftområdet.” 

Brostrøm: Privat-offentligt samarbejde er udbredt

I DSKO’s brev fra december udtrykker selskabet også bekymring for, at samarbejdet mellem offentlige hospitaler og privathospitalet AROS er i strid med Sundhedsloven. Det er dog ikke tilfældet, vurderer Sundhedsstyrelsen. Til gengæld er sådan et samarbejde en generel praksis i sundhedsvæsenet. 

”I jeres henvendelse rejser I også spørgsmålet om Sundhedsloven § 2, som blandt andet fastsætter krav til let og lige adgang til sundhedsvæsenet. Vi finder imidlertid ikke, at det er i modstrid med denne bestemmelse, at et regionalt sygehus tilbyder opfølgende undersøgelser, samtaler med videre til patienter, der for egenbetaling har søgt behandling i privat regi i Danmark eller i udlandet. Dette er en generel praksis – og en generel udfordring – også på andre områder, for eksempel ved behandling af komplikationer efter kosmetisk kirurgi.”

Et samarbejde kan dog bryde med de syv principper, der blev indgået i forbindelse med etableringen af Medicinrådet i 2016, hvis henvisningerne til privathospital bliver systematiske af karakter, fortsætter Søren Brostrøm. 

”Vi finder dog samtidigt, at såfremt der sker en systematisk henvisning fra regionalt sygehus til privat behandling på områder, hvor Medicinrådet indenfor de vedtagne rammer for prioritering ikke anbefaler en given behandling som standardbehandling, så vil det være en omgåelse af principper og hensigter i principperne som beskrevet i aftalen af 31. marts 2016.” 

Sundhedsstyrelsen fremhæver også, at det tredje af de syv principper, som blev aftalt ved etableringen af Medicinrådet i marts 2016, fastslår, at regionerne skal sikre ensartethed i forhold til tilbud og behandlingskvalitet på tværs af regionerne.

Spørgsmålet synes derfor at være, om et privat-offentligt samarbejde begrænset til et eller få hospitaler går imod princippet om ensartethed på tværs af alle regioner. Det uddyber styrelsen ikke.

DSKO har ikke nået at svare på spørgsmålet om, hvordan selskabet forholder sig til brevet fra Søren Brostrøm, inden artiklens deadline. 

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Formanden for Danske Fysioterapeuter, Jeanette Præstegaard har masser af Asger Jorn-billeder til at hænge på sit kontor. Da hun var 10-11 år, blev Asger Jorns kunst en øjenåbner for hende, og siden har hans kunst givet hende inspiration.

SOME: Med sin unikke blanding af humor og medicinsk ekspertise forsøger den amerikanske læge Will Flanary, kendt som Doktor Glaucomflecken, at revolutionere sundhedsvæsenet. Hans mål er at forbedre vilkårene for overbelastede læger og forsømte patienter. Hans utraditionelle formidling og udnyttelse af sociale medier har skabt ham et stort globalt publikum på over fire millioner, der tæller læger, medicinstuderende, sygeplejersker og patienter.

STREAMING: Netflix’ nye dokumentar ´The Remarkable Life of Ibelin´ er en overvældende og dybt betagende skildring af den alvorligt muskelsvindsyge, unge svenske Mats Steens sidste år som avataren Ibelin i online-spillet World of Warcraft. Find lommetørklæderne frem, for det bliver vådt, men det er alle tårerne værd.

DIGTE: Den produktive københavnerdigter Claus Høxbroe har lavet en digtsamling om livets afslutning. Her er poetiske momenter. Der er også passager, hvor livtaget med døden har svært ved at undslippe det banale.

KULTUR-TEMPERATUR: Norge producerer mange gode mandlige forfattere, mens Danmark producerer mange gode kvindelige af slagsen. I hvert fald hvis man spørger psykolog og forskningsleder Svend Aage Madsen fra Forum for Mænds Sundhed.

DOKUMENTAR: En kvinde fra Fyn, der tog sit eget liv i 2023, fik under sin indlæggelse på Psykiatrisk Afdeling i Svendborg flere besøg af religiøse djævleuddrivere. Sammen med hendes læge mente de, at dæmoner var årsagen til hendes psykiske sygdom. Med skjulte kameraer og en undercoverjournalist afslører TV 2, hvordan fanatiske troende og en læge på afdelingen overtalte patienter til at opgive deres medicin.

BØGER: Professor i demenssygdomme, Steen Gregers Hasselbalch, har gennem mange år undervist både fagfolk, mennesker med demens og deres pårørende. Den erfaring skinner tydeligt igennem i hans nye bog om demens, som er skrevet til alle, der ønsker mere viden om nogle af de mest udbredte demenssygdomme.

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.