Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Langtidsdata bekræfter fordelen ved adjuverende immunterapi mod højrisiko muskelinvasiv blærekræft

Fordelene ved adjuverende immunterapi hos patienter med højrisiko muskelinvasivt urothelial carcinom (MIUC) holder over tid. Det viser analyser af langtidsdata for fase III-studiet CheckMate-274, der sammenligner adjuverende Opdivo (nivolumab) efter radikal kirurgi med placebo hos patienter med MIUC.

Treårsdata fra CheckMate-274-studiet var udvalgt som Late Breaking Abstract ved 2023 ASCO Genitourinary Cancers Symposium (abstrakt #LBA443) og bekræfter studiets tidligere resultater ved fortsat at påvise stærke forbedringer med adjuverende nivolumab hos patienter med højrisiko MIUC.

I studiet fik 709 patienter med MIUC, som gennemgik radikal kirurgi, enten adjuverende nivolumab eller placebo hver anden uge i op til et år. Alle personer blev anset for at have høj risiko for tilbagefald. Dette omfattede patienter med pT3-pT4a eller pN+ sygdom, som ikke havde modtaget neoadjuverende cisplatin-kemoterapi, og som ikke var berettiget til eller som takkede nej til adjuverende cisplatin-kemoterapi, såvel som patienter, der havde modtaget neoadjuverende cisplatin-kemoterapi og som havde ypT2-ypN+ sygdom eller ypT4a.

Opdaterede resultater

CheckMate-274 har tidligere opfyldt sine primære endepunkter; sygdomsfri overlevelse (DFS), i både intention to treat (ITT)-populationen og subpopulationen med PD-L1-ekspression på mindst en procent efter en minimumsopfølgning på 5,9 måneder. På det tidspunkt nåede median DFS 20,8 måneder med nivolumab og 10,8 måneder med placebo i ITT-gruppen (HR 0,70). Inden for den PD-L1-positive gruppe blev mediane DFS-varigheder ikke nået, men procentdelen, der var i live og sygdomsfri efter seks måneder, var 74,5 procent med nivolumab og 55,7 procent med placebo (HR 0,55). Disse data er løbende blevet opdateret og rapporteret over tid, og i den seneste opdatering er minimumsopfølgningen 31,6 måneder og medianopfølgningen 36,1 måneder. Igen har DFS-resultaterne holdt sig stabile.

DFS-fordelene forbundet med nivolumab kan ses på tværs af de fleste patientundergrupper, men en undergruppeanalyse afslører, at effekten af nivolumab over for placebo kan være mindre udtalt hos patienter med sygdom med oprindelse i nyrebækkenet og hos patienter med sygdom med oprindelse i urinlederen.

Opdaterede resultater for det sekundære endepunkt tilbagefaldsfri overlevelse uden for urotelkanalen og det eksplorative endepunkt for fjernmetastasefri overlevelse fortsætter også med at favorisere adjuverende nivolumab frem for placebo i både ITT- og PD-L1-positive populationer. Treårsdataene for samlet overlevelse er endnu ikke modne, men vil især være relevante i forhold til undergrupperne af patienter, som ikke så ud til at opnå en markant fordel af adjuverende nivolumab, påpeger forskerne bag CheckMate-274.

Der blev ikke observeret nye sikkerhedssignaler for nivolumab med den længere opfølgning. I overensstemmelse med den primære analyse toppede grad 3/4 behandlingsrelaterede bivirkninger med 18 procent i nivolumab-armen og syv procent i placebo-armen.

Kultur