”Det har været en længere proces, men opdaterede data cementerer, at der er tale om en effektiv behandling, hvor patienterne opnår en median overlevelse på cirka fire måneder. Samtidig er der vurderet en fornuftig balance mellem pris og effekt,” siger Andreas Carus.
Overlæge: Ny Padcev-anbefaling mod metastatisk blærekræft er et vigtigt skridt på vejen
Medicinrådet anbefaler nu Padcev (enfortumab vedotin, EV) til behandling af lokalt fremskreden eller metastatisk urotelialkræft, som tidligere er blevet behandlet med platinbaseret kemoterapi og en PD-1/L1-hæmmer.
Da indikationen fik markedsføringstilladelse i EU i april 2022, vakte det begejstring hos overlæge Mads Agerbæk.
"Det er en rigtig god nyhed både for os som behandlende læger og for patienterne, som alle har savnet en virksom behandling til de patienter, der har aktivitet i deres sygdom efter at have modtaget kemoterapi og immunterapi. De foreliggende data både vedrørende effektivitet og bivirkninger er lovende," sagde Mads Agerbæk til Onkologisk Tidsskrift. Han er i dag ledende overlæge ved Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
"På lidt længere sigt er der også data, som tyder på, at stoffet i kombination med immunterapi virker særdeles effektivt og formentlig vil rykke længere frem i behandlingslinjerne ved behandling af urothelcancer. Vi håber for patienternes skyld, at gangen gennem Medicinrådet bliver hurtig," fortsatte han.
Processen gennem Medicinrådet er endt med at tage to år. I første omgang afslog Medicinrådet at anbefale behandlingen, da effekt og pris ikke stod mål med hinanden. Nu har Medicinrådet så revurderet på anmodning fra virksomheden bag EV, og den er endt i grønt lys for patienter i god almentilstand (performancestatus 0 og 1), hvilket Medicinrådet anslår til at være cirka 48 patienter om året.
Et vigtigt skridt på vejen
Medicinrådet vurderer samtidig, at EV kan forlænge patienternes levetid sammenlignet med vinflunin, som er den behandling, danske patienter får i dag. Vurderingen er baseret på fase III-studiet EV-301, som efter 24 måneders opfølgning viser, at intention-to-treat-populationen havde en overlevelsesforskel på omtrent fire måneder. Derudover er EV ikke forbundet med flere bivirkninger end vinflunin.
Overlæge og formand for Medicinrådets fagudvalg Andreas Carus udtaler om den nye anbefaling:
”Det har været en længere proces, men opdaterede data cementerer, at der er tale om en effektiv behandling, hvor patienterne opnår en median overlevelse på cirka fire måneder. Samtidig er der vurderet en fornuftig balance mellem pris og effekt,” siger Andreas Carus.
Han er meget tilfreds med den nye anbefaling og betragter den som et vigtigt skridt på vejen mod bedre behandling af fremskreden og metastatisk blærekræft.
”Godkendelsen af EV i tredje linje er et vigtigt skridt på vejen, da kombinationen af EV og immunterapi (pembrolizumab, red.) i første linje har vist væsentligt forbedrede resultater i et studie publiceret i NEJM sammenlignet med nuværende standardbehandling. Denne kombination er blevet godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder.”