- først med nyheder om medicin

Risikoen for at få kræft er fortsat høj hos kvinder over 50 år med BRCA1/2-mutation

Kvinder, der er over 50 år og som har en BRCA1 eller -2-mutation, har en akkumuleret risiko for at udvikle brystkræft eller æggestokkræft på henholdsvis 77 eller 67 procent afhængig af BRCA-mutation.

Et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Cancer, fulgte over 2.000 kvinder mellem 50 og 75 år fra 16 lande, og som havde en BRCA-mutation og ikke nogen tidligere kræftdiagnose. 

Undersøgelsen viste, at den kumulative risiko for, at kvinderne udvikler en hvilken som helst form for kræft, efter de fyldte 50 år, var 49 procent for dem med en BRCA1-mutation og 43 procent for kvinderne med en BRCA2-mutation. 

Begge bryster fjernes

For de kvinder i studiet, som ikke havde gennemgået en kræftrisikoreducerende operation, var risikoen endnu større med 77 procent for dem med en BRCA1-mutation og 67 procent for dem med en BRCA2-mutation. 

"Det slående ved vores resultater er, at bryst- og æggestokkræft var de hyppigst observerede kræftformer, der forekommer, og det er bekymrende, i betragtning af at vi ved, hvordan man kan reducere risikoen for kræft hos kvinder der har disse genetiske risikofaktorer," siger Kelly Metcalfe, professor ved the Lawrence S. Bloomberg Faculty of Nursing i Canada.

Kun 15 procent af kvinderne i studiet havde fået en forebyggende bilateral mastektomi, hvor begge bryster fjernes, mens 43 procent havde fået en bilateral salpingo-ooforektomi – fjernelse af både æggestokke og æggeledere – før de fyldte 50 år.

Undersøgelsen viste, at disse kvinder havde laveste risiko for enhver forekomst af kræft på kun ni procent.