Luftforurening øger risiko for brystkræft
ESMO: En langvarig eksponering for luftforurening øger risikoen for brystkræft uanset hormonreceptor- og menopausalstatus.
Det viser nye epidemiologiske data fra Frankrig præsenteret på den europæiske kræftkongres ESMO 2023 (abstract # 238MO).
Studiet viste en signifikant lineær stigning i risikoen for brystkræft relateret til langvarig eksponering for partikler (PM2.5 og PM10) og nitrogenoxid (NO2).
Studiet involverede 2.419 tilfælde af brystkræft og 2.984 tilfældigt udvalgte matchede kontrolpersoner fra den prospektive E3N-kohorte, som er den franske del af det europæiske studie EPIC.
Resultaterne viste, at der var en numerisk højere risiko for brystkræft forbundet med partiklerne PM2.5 (justeret odds ratio [OR] 1,28; 95% CI 1,00–1,63) og PM10 (justeret OR 1,09; 95% CI 0,92–1,30) og ligesådan for NO2 (justeret OR 1,05; 95% CI 0,97–1,13) med den samme inkrementelle stigning på 10 µg/m3.
Studiet skriver sig således ind i rækken af stadig flere studier, der peger på en forbindelse mellem luftforurening – især små partikler – og en øget risiko for brystkræft.
"Vi ved, at der er et biologisk rationale bag sammenhængen mellem luftforurening og risiko for brystkræft, da små partikler er genotoksiske, kan føre til destruktiv endokrine forhold og kan påvirke brystvævsdensiteten. Så det, vi ser med de nye data, er en del af et større billede på kræftrisiko, og vi er nødt til at forstå, hvordan det hænger sammen," sagde Dr.Shani Paluch-Shimon fra Hadassah University Hospital i Israel til ESMO Daily Reporter.
I abstractet påpeges det, at kvinderne i den franske E3N-kohorte havde en baselinealder på 40–65 år, så observationerne afspejler ikke den generelle befolkning eller tidlig eller livslang eksponering for luftforurening.