Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

For første gang: Ny pris får Medicinrådet til at fjerne anbefaling af kræftmedicin til svært syge

Medicinrådet vil ikke længere anbefale Tukysa (tucatinib) i tredje linje mod HER2-positiv brystkræft. Årsagen er, at virksomheden bag lægemidlet ikke har meldt sig under en udbudsrunde, og så vandt en dyrere leverandør. 

”Prisen på tucatinib er steget så meget, at vi nu ikke længere kan anbefale behandlingen. Vi er ærgerlige over den konsekvens, prisstigningen har for patienterne. Vi håber, at lægemiddelvirksomhederne vender tilbage og giver os den oprindelige pris, så behandlingen igen kan komme patienterne til gavn,” siger Jørgen Schøler Kristensen, formand for Medicinrådet. Den nye pris gælder fra den 1. januar 2024, hvorefter tucatinib ikke længere er anbefalet som standardbehandling.

Virksomheden Seagen, som har markedsføringstilladelsen til tucatinib, gav altså ikke et nyt tilbud på lægemidlet under udbudsrunden. I stedet blev udbuddet vundet af en parallelimportør, der har prissat tucatinib højere end den tidligere aftalepris, som Medicinrådet lagde til grund for at anbefale lægemidlet i marts 2022.

Hella Danø, ledende overlæge på Onkologisk Palliativ Afdeling på Nordsjællands Hospital, ærgrer sig på patienternes vegne over situationen. 

Hella Danø

”Det er skidt for patienterne som ikke længere har behandlingsmuligheden. I hverdagen er det forholdsvis få patienter, vi kan tilbyde det, da de skal have en god performance status. Men alt betyder noget i denne sammenhæng, alle små skridt, men det skal hele tiden balancere (i forhold til økonomi, red.),” siger Hella Danø.

Hun fortsætter:

”Jeg håber jo, at behandlingen kan blive revurderet, og så håber jeg, at vi får en opgørelse af de patienter, som har fået tucatinib indtil nu for at se behandlingseffekten i klinikken.”

Onkologisk Tidsskrift har rakt ud til virksomheden Seagen A/S med spørgsmål om, hvorfor de ikke har budt ind med en pris under udbudsrunden. Seagen har ikke svaret ved deadline for artiklen. 

Begejstring ved anbefaling

Da lægemidlet blev anbefalet, udtalte Michael Andersson, overlæge på Onkologisk Afdeling, Rigshospitalet, og investigator for HER2CLIMB-studiet i Danmark:

”Medicinrådets anbefaling er gode nyheder for patienterne og os som klinikere. Hidtil har vi haft få behandlingsmuligheder, og prognosen for denne gruppe af patienter har desværre været meget dårlig. Data fra det afgørende HER2CLIMB-studie viser, at tucatinib forbedrer den mediane overlevelse blandt de patienter, der tidligere er blevet behandlet for metastatisk HER2-positiv brystkræft. Det samme gør sig gældende for gruppen af HER2-positiv-patienter med hjernemetastaser,” sagde Michael Andersson i en pressetekst fra Seagen. 

I HER2CLIMB studiet reducerede tucatinib i kombination med trastuzumab og capecitabin risikoen for død med en tredjedel (34 procent), og sygdomsprogression eller død blev reduceret med 46 procent sammenlignet med trastuzumab og capecitabin alene.  

Den samlede overlevelse blev forlænget med 4,5 måneder sammenlignet med kontrolgruppen. Hos patienter med hjernemetastaser reducerede kombinationsarmen med tucatinib sygdomsprogression og risiko for død med mere end halvdelen (52 procent) og forlængede den mediane samlede overlevelse med seks måneder.

Kultur

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.