Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


”Effekten af kombinationen er ikke stor, men det er et interessant studie alligevel. Tanken om, at du har en HER2-dirrigeret kinasehæmmer sammen med en ADC er en nærliggende tanke. Og tidligere studier tyder på, at en HER2-hæmmer sammen med en ADC har god effekt,” siger Peter Michael Vestlev.

Tukysa i kombination med Kadcyla øger PFS mod HER2-positiv brystkræft

SABCS: Tukysa (tucatinib) kombineret med Kadcyla (trastuzumab emtansine, T-DM1) øger progressionsfri overlevelse (PFS) ved tidligere behandlet avanceret HER2-positiv brystkræft sammenlignet med T-DM1 alene. Spørgsmålet er, om effekten er bivirkningerne værd, siger onkolog Peter Michael Vestlev.

Resultaterne stammer fra HER2CLIMB-02-studiet præsenteret på den amerikanske brystkræftkongres i San Antonio, SABCS 2023 (abstract #GS01-10).

”Effekten af kombinationen er ikke stor, men det er et interessant studie alligevel. Tanken om, at du har en HER2-dirrigeret kinasehæmmer sammen med en ADC er en nærliggende tanke. Og tidligere studier tyder på, at en HER2-hæmmer sammen med en ADC har god effekt,” siger Peter Michael Vestlev, speciallægekonsulent ved Klinisk Onkologisk Afdeling, Sjællands Universitetshospital. Han er tidligere ledende overlæge på afdelingen.

Han fortsætter:

”Hvis vi ender der, hvor T-DXd (Enhertu, red.) bliver førstevalget til denne patientgruppe, og nogen af dem progredierer, så vil vi stadig have T-DM1 som en anden behandlingsmulighed. Så kan man overveje, om man skal bringe tucatinib ind som supplement,” siger Peter Michael Vestlev.

Det er dog ikke en let beslutning at tage, mener han, for selvom kombinationen øger PFS med et par måneder, så følger der også tunge bivirkninger med ved at tilføje tucatinib til T-DM1.

”Bivirkningerne er betragtelige. Det skal dog ikke ændre på, at vi stadig skal spørge, om vi kan gøre noget for at forbedre prognosen for disse patienter. Det gælder særligt hos dem med hjernemetastaser, hvor det har været svært at finde en god behandling. Her har vi et studie, der viser, at kombinationen af T-DM1 og tucatinib giver bedre data og PFS, men lige i øjeblikket er det på bekostning af en markant forøgelse af bivirkninger. Men alligevel kan det være på rette spor,” siger Peter Michael Vestlev.

Signifikant PFS-gevinst

Studiet inkluderede 463 brystkræftpatienter, der tidligere var blevet behandlet med trastuzumab og et taxan-stof.

Patienterne blev tilfældigt tildelt til at modtage enten tucatinib plus T-DM1 (228 patienter) eller placebo plus T-DM1 (235 patienter). Knap halvdelen (44,1 procent) havde hjernemetastaser ved studiestart. 

Resultaterne viser, at:

 • Tucatinib-armen opnåede en signifikant øget median progressionsfri overlevelse (PFS) på 9,5 måneder sammenlignet med 7,4 måneder for placebo-gruppen, hvilket svarer til en 24,1 procent reduktion i risiko for sygdomsprogression eller død (hazard ratio = 0,759 [95% CI 0,607-0,950]; P=0,0163).
 • Blandt patienter med hjernemetastaser ved studiestart var median PFS 7,8 måneder i tucatinib-armen og 5,7 måneder i placebo-armen, hvilket indikerer en 36,1 procent mindre risiko for progression eller død.
 • Samlet set viste tucatinib-armen en numerisk højere objektiv responsrate på 42,0 procent sammenlignet med kontrolarmen på 36,1 procent.

De mest almindelige behandlingsrelaterede bivirkninger (TEAEs) inkluderede kvalme, diarré og træthed, med en højere forekomst i tucatinib-gruppen. De mest almindelige alvorlige TEAEs i tucatinib-armen var forhøjelse af alanin og aspartat aminotransferase, observeret hos 16,5 procent af patienterne i tucatinib-gruppen mod 2,6 procent i kontrolgruppen. 

Selvom flere patienter stoppede på grund af TEAEs i tucatinib-armen, var der ingen nye sikkerhedssignaler for kombinationsterapien. Yderligere opfølgning er nødvendig for at vurdere den fulde effekt på samlet overlevelse (OS), som på nuværende tidspunkt forbliver umoden. 

”Jeg vil se frem til, om man vil blive i stand til at lave et behandlingsprogram, så man får et bedre forhold mellem effekt og bivirkning end lige nu. Spørgsmålet er, om det er dosis, der skal justeres, eller om det er et andet stof, som skal til,” siger Peter Michael Vestlev.

SABCS

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.