Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt lægemiddel viser lovende resultater hos børn med neuroblastom

En gruppe engelske forskere har opdaget et nyt lægemiddel, Fadraciclib (CYC 065), som effektivt blokerer et af de gener, der er særligt aktivt i aggressive former for neuroblastom. 

Neuroblastom er den mest almindelige svulstform uden for hjernen hos børn. Den udgår oftest fra nerveceller lokaliseret i binyrerne, men kan også udgå fra nervesystemet. Chancen for helbredelse afhænger af barnets alder på diagnosetidspunktet. Børn på under et år har gode helbredelseschancer, mens chancen for helbredelse hos børn på over et år med dissemineret sygdom er ca. 50 procent. De eksisterende behandlingsformer er bivirkningstunge, og kan forårsage permanente skader.

Fadraciclib er, ifølge forskerne fra Institute of Cancer Research (ICR) i Storbritannien, ikke associeret med samme bivirkningsprofil.

"Jeg er utroligt stolt af det store arbejde vores forskere har bedrevet for at skabe håb for børn med neuroblastom. Børn med aggressiv kræftformer skal ofte igennem udmattende behandlinger, der – selvom de er succesfulde – kan have langtidsbivirkninger. De har stadig hele livet foran sig, så derfor er det altafgørende at udvikle alternativer, der ikke påvirker børnenes livskvalitet på længere sigt," udtaler Michelle Mitchell, administrerende direktør på ICR, i en artikel til online-mediet PharmaTimes.  

Effektiv blokering af tumorgen

Fadraciclib targeterer genet MYCN. MYCN er ofte muteret i aggressiv neuroblastom, hvilket resulterer i en overproduktion af genproduktet N-Myc. N-Myc er associeret med en dårlig prognose. Fadraciclib bremser produktionen af N-Myc.

Lægemidlet har været igennem sikkerhedsstudier i voksne patienter. I mus har det vist sig at stabilisere tumorvækst, og de mus, som blev behandlet med Fadraciclib levede længere end de mus, som ikke fik lægemidlet. Givet i kombination med kemoterapi fik Fadraciclib tumor i nogle af musene til at svinde ind til en størrelse, hvor de ikke længere var synlige.

Fadraciclib er udviklet i et samarbejde mellem forskere fra ICR og biotekfirmaet Cyclacel.

Kultur

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.

BØGER: Heldigvis er det aldrig for sent at forbedre et rodet og forsømt mikrobiom. Kvaliteten af vores måltider er afgørende for, om vi har en sund tarmflora, eller om vi kæmper med konsekvenserne af en svækket. Det forklarer professor Oluf Borbye Pedersen i sin nye bog, hvor han viser, hvordan man kan styrke både mikrobiomet og helbredet gennem nye og lækre grøntsager og frugter.

KULTUR-TEMPERATUR: Mads Duedahl fra Region Nordjylland hylder sort krimikomedie fra 2000. Den slår alle andre danske film, mener sundhedspolitikeren, der også har været kulturrådmand og i det hele taget elsker kultur.

TV: Mini-dokumentarserien ´Læger til salg´ er underholdende og provokerende og rejser vigtige spørgsmål om etik og påstået magtmisbrug, bestikkelse og korruption samt en muligvis truet patientsikkerhed. Men roder sig desværre også ud i unuancerede og utilstrækkeligt dokumenterede generaliseringer.

BØGER: Ib Michael fortæller i sin nye, velskrevne og personlige bog ´På den anden side af solskinnet´ om sin rejse gennem sygdom og rehabilitering. Han beskriver de udfordringer, der opstår, når hjernen, sindet og kroppen ændres efter en blodprop. Bogen skildrer en kamp, som har dannet rammen om forfatterens taknemmelige og poetiske refleksioner over livet, døden, rejser, venskaber, naturen og sin kones frodige have.

TV: I TV2-dokumentaren ´Bøgholts misbrugte børn´ står daværende pædagoger og 16 nu voksne børn frem og fortæller om, hvordan de har været udsat for 7 pædagogers vanrøgt, voldelige overfald, grooming, forførelse og voldtægter på det ellers dengang så anerkendte behandlingshjem. Og om hvordan ledelsen angiveligt ignorerede deres klager.

UDSTILLING: Nikolaj Kunsthal i København huser lige nu en broget kunstudstilling, der er skiftevis seksuelt eksplicit, underfundig og overtydelig. Mange slags skæbner og perspektiver bliver berørt – og oftest med succes.

KULTUR-TEMPERATUR: Yousif Subhi er en internationalt anerkendt dansk øjenlæge, der lige har holdt et af hovedforedragene på øjenkongressen EURETINA i Barcelona. Derhjemme er han og hans hustru dybt uenige om akavede komedier som ’Klovn’ og ’The Office’. Hun hader dem – han synes, de er modige og lidt provokerende.

BØGER: Forfatter med sen diagnosticeret ADHD drømte om at kunne åbne et usynligt låg til sin hjerne, så andre kunne forstå hende bedre. Derfor har hun nu skrevet en vellykket bog, som åbner låget til ti meget forskellige kvinders verden med ADHD – til skammen, skylden, forkertheden og de små eller større detaljer, som man sjældent fortæller andre og måske endda ikke selv forstår.

BØGER: Befolkningsundersøgelser viser, at fire-seks procent af befolkningen opfylder kriterierne for en ADHD- eller ADD-diagnose. For de fleste medfører diagnoserne udfordringer på mange områder: De udvikler oftere misbrug, begår kriminalitet, lider af psykisk sygdom og har dårligere uddannelse. Men for nogle kan ADHD/ADD også være en styrke og en fordel, skriver forfatter i ny bog.