Ny målrettet behandling viser lovende effekt mod HPV-positiv metastatisk hoved-halskræft
ASCO: En ny arenavirus-baseret immunterapi kaldet HB-200 kombineret med Keytruda (pembrolizumab) viser lovende responsrater i første linje mod metastatisk HPV16- og PD-L1-positiv hoved- og halskræft.
Det viser resultater fra et etarmet fase II-studie præsenteret på ASCO 2024 (abstract #6005).
”I dag har vi en meget ’one size fits all’ tilgang i både den kurative og metastatiske setting, og vi mangler i høj grad en differentieret behandling af hoved-halskræft. Studiet er interessant, fordi det afprøver en helt ny behandling, som er målrettet de HPV-positive tumorer” fortæller Mogens Bernsdorf, som overværede præsentationen af studiet. Han er overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling.
I dag er pembrolizumab standard i første linje mod PD-L1-positiv metastatisk hoved-halskræft, og det giver en samlet responsrate (ORR) på cirka 20 procent. I studiet med HB200 plus pembrolizumab er der indtil videre opnået en ORR på 37,1 procent hos i alt 35 evaluerbare patienter. Det er især patienter med PD-L1 CPS ≥20, som har god effekt af behandlingen.
Forskel på undergrupper
Studiet inkluderede 46 patienter med HPV16-positiv PD-L1-positiv metastatisk hoved-halskræft, hvoraf 45 havde primær tumor i oropharynx. Patienterne fik HB-200 intravenøst hver tredje uge og derefter hver sjette uge sammen med pembrolizumab (200 mg hver tredje uge eller 400 mg hver sjette uge). Median opfølgningstid var 7,4 måneder.
Blandt patienter med PD-L1 CPS ≥20 var ORR 52,9 procent, og 17,6 procent opnåede komplet respons (CR). Sygdomskontrolraten var 82,4 procent. Blandt patienter med PD-L1 CPS 1-19 var ORR derimod kun 22,2 procent, mens CR-raten var 5,6 procent, og sygdomskontrolraten var 55,6 procent.
”Det er interessant og meget lovende, at vi kan øge responsraten. Det er især lovende for patienter med PD-L1 CPS ≥20. Om det så kan oversættes til en samlet overlevelsesgevinst, ved vi ikke endnu,” siger Mogens Bernsdrof.
Målrettet behandling
HB-200 består af to attenuerede arenavirusvektorer, HB-201 og HB-202, afledt fra henholdsvis lymphocytic choriomeningitis virus og Pichinde-virus. Vektorerne udtrykker proteinerne E6 og E7, som er til stede i HPV16-positive hoved-halskræftceller, og inducerer dermed et T-cellerespons mod de HPV16-positive kræftceller. I kombination med pembrolizumab får man dermed både en aktivering af immunforsvaret via PD-1-hæmmeren og et mere målrettet immunrespons mod de HPV16-positive tumorceller.
Ved data cutoff 29. marts 2024 var 46 patienter behandlet med HB200-pembrolizumab-kombinationen. Effektdatasættet inkluderede 38 patienter, hvoraf 35 var evalueret ved cutoff. Ved præsentationen blev der vist tidlige PFS- og OS-data fra PD-L1 CPS ≥20-gruppen (n = 19), som ifølge forskerne er lovende, men ikke modne. Efter en median opfølgningstid på 8,4 måneder var 9 ud af 19 patienter progredieret og 3 ud af 19 var døde.
Der opstod behandlingsrelaterede bivirkninger af grad ≥3 hos 15,2 procent af patienterne, og 4,3 procent afsluttede behandlingen grundet behandlingsrelaterede bivirkninger. Der var ingen behandlingsrelaterede dødsfald.
Resultaterne bekræfter tidligere rapporterede data og antyder, at patienter med høje PD-L1 niveauer kan have særlig fordel af HB-200 kombineret med pembrolizumab. Det skal nu testes i et randomiseret, kontrolleret fase II/III-studie, hvor patienter med PD-L1 CPS ≥20 og HPV16-positiv metastatisk hoved-halskræft randomiseres 1:1 til HB-200 og pembrolizumab eller placebo plus pembrolizumab. De primære endepunkter er ORR og OS.