Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Solforebyggelse kan skåne sundhedsvæsnet for kæmpebelastning

Mere end syv millioner europæere har hudkræft, der kunne have været forebygget ved bedre solbeskyttelse, viser stor europæisk undersøgelse.

Hudkræft er i stigning, og kan blive en stor byrde for sundhedsvæsnet i de europæiske lande, men problemet kan forebygges fuldstændig, hvis man får etableret bedre forebyggelse. Det tyder nye omfattende data fra et epidemiologisk studiet foretaget af EADV og præsenteret ved EADV Spring Symposium 2022, på. (Abstract 353 i abstractbogen)

Studiet er ledet af EADV’s præsident, som siger, at de nye data viser et behov for stærkere lovgivning om solarier og solbeskyttelse ved udendørs arbejde. 

"Forebyggelsen skal inkludere fremme af beskyttelse af børn og teenagere for at reducere deres risiko for hudkræft senere i livet, samt UV-beskyttelse ved udendørs arbejde og regulering af solarier som medico-apparatur og ikke et forbrugsprodukt," siger han i en pressemeddelelse. 

Betydelige forskelle

Data er indsamlet af et internationalt forskerhold i 27 europæiske lande via et digitalt spørgeskema, hvor i alt 44.689 personer blandt andet har svaret på, om de har haft mindst én hudlidelse inden for de seneste tolv måneder. 

Ud fra de samlede besvarelser har forskerne ekstrapoleret, at omkring syv millioner europæere har haft hudkræft inden for det seneste år, og desuden konstateret, at der er betydelig forskel på, hvordan hudkræft diagnosticeres og behandles i de 27 lande, der indgår i undersøgelsen. 

I undersøgelsen har 1,7 procent af de voksne deltagere svaret, at de har haft hudkræft inden for det seneste år. 0,6 procent rapporterer at have fået diagnosen melanom, mens flertallet af hudkræfttilfælde var keratiniserende karcinom herunder basalcellekarcinom og pladecellekarcinom. Sidstnævnte er desuden også de hudkræftformer, der med en forventet stigning på 40 procent frem til 2040 er i størst vækst.

Forskningsresultatet kalder på forebyggelsestiltag, vurderer professor ved La Timone Universitetshospital i Marseilles og medlem af EADV’s bestyrelse Marie-Aleth Richard, som er førsteforfatter på studiet.

“Studiet demonstrerer et behov for handling i forhold til at forebygge hudkræft, som har en god prognose, hvis den opdages tidligt, men som i befolkningen opfattes som alvorlig og livstruende. Undersøgelsen viser et behov for bedre forståelse, undervisning og opmærksomhed på hudkræft, og implementering af forebyggende tiltag som led i Europas Beating Cancer-plan,” siger hun i en pressemeddelelse fra EADV. 

Incidens kan reduceres markant

Næsten halvdelen af deltagerne, der rapporterer at have haft mindst et tilfælde af hudkræft oplyser i undersøgelsen, at de har følt sig moderat til svært angst og deprimeret på grund af tanker om risikoen for ar, metastaser og død. Tre ud af fem oplyste desuden, at sygdommen havde påvirket deres arbejdsliv i form af nedsat arbejdstid eller andet. 

Marie-Aleth Richard hæfter sig ved, at der i høj grad er tale om hudkræft, som kan forebygges, og at der derfor også er et potentiale for at lette byrden for sundhedsvæsnet.

“Hudkræft hører til de 40 procent af kræftformer, der kan forebygges og hvis incidens, vi kan reducere markant, hvis vi sikrer bedre og mere konsistent oplysning til befolkningen. Oplysning bør komplementere passende lovgivning og anden regulering for at reducere forekomsten og forebygge, at hudkræft bliver en betydelig udfordring for sundhedsvæsnerne,” siger hun. 

EADV’s præsident professor Alexander Stratigos efterlyser desuden bedre europæisk registrering af hudkræft for skabe bedre mulighed for at finde særlige risikogrupper og understøtte prioritering af folkesundheden i Europa. 

 

Kultur