Immuncelle-trio afgør hvilke leverkræftpatienter der har gavn af immunterapi
En interaktion mellem bestemte immunceller i leverkræfttumorer er afgørende for, hvilke patienter der har gavn af immunterapi. Det viser en ny undersøgelse, som potentielt kan lede til nye tilgange til immunterapi.
Det er et amerikansk forskerhold, som har fundet ud af, at bestemte dræberceller kun reaktiveres, når de er tæt på to andre immuncelletyper.
Det kan være afgørende for at reaktivere udmattede T-celler og sætte dem i stand til at angribe levertumorer ved behandling med checkpoint-hæmmere, forklarer seniorforfatter til studiet Alice Kamphorst, der er assisterende professor ved Onkologisk Videnskab ved Precision Immunology Institute, USA.
"Reaktivering af en type T-celler kaldet CD8 T-celler ved checkpoint-blokade er kendt for at være afgørende for udryddelse af tumorceller. Vores nye studie viser, at dræber-CD8 T-celler kun reaktiveres, når de er tæt på to andre immuncelletyper: dendritiske celler, som hjælper CD8 T-celler med at genkende kræftceller, og hjælper-CD4 T-celler, som hjælper med at aktivere CD8 T-cellerne,” siger hun i en pressemeddelelse.
I studiet analyserede forskerholdet tumorprøver taget fra 29 patienter før og efter behandling med PD1-hæmmere. Ved hjælp af enkeltcelleteknologi og beregningsplatforme identificerede holdet forskellige grupper af immunceller i tumorer, der afgjorde, hvilke patienter der reagerede positivt på immunterapi, og hvilke der ikke gjorde.
Studiet, som er publiceret i Nature Medicine, er en opfølgning på en tidligere undersøgelse, der viser, at neoadjuverende immunterapi kan dræbe tumorer og sandsynligvis de resterende kræftceller.
Kortlægning af molekyler
Forskerne bag studiet vil nu identificere de molekyler, der er afgørende for dannelsen af disse 'immuncellenicher' i tumorer for at finde nye terapeutiske mål til brug i kombination med PD1-hæmmerbehandling.
Tanken er, at behandlingskombinationerne skal testes via en bestemt platform, TARGET, på instituttet, som er designet til at udtrække den mest nyttige information fra den højdimensionelle immunprofileringskapacitet.
Målet er at kortlægge de molekylære ændringer, der sker i kræft- og immunceller, der gennemgår behandling, for at afsløre præcis hvordan immunterapi virker. Kun ved at forstå mekanismerne for, hvordan disse revolutionære immunterapier virker hos mennesker og de mange mekanismer bag behandlingsresistens, kan vi forbedre resultaterne for alle patienter, pointerer grundlæggerne af TARGET-platformen.