Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Formand for DLC: Skal færre ryge, kræver det ny tilgang

WCLC18: Overlæge på Lungemedicinsk afdeling B, Århus Universitetshospital, Torben Riis Rasmussen, som er formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe, mener, at man bør gå nye veje for at få færre mennesker til at suge den kræftfremkaldende røg i sig.

”Jeg tror, at man skal have en helt anden approach, end man har nu, og videnskabeligt tilgå problemet på en anden måde. Der findes forskellige interventioner til at forsøge at få folk til at holde op med at ryge, men generelt set forskes der for lidt i, hvilke der virker, blandt andet fordi der ikke er penge i det. De kampagner, man har lavet, har ikke været effektive nok. F.eks. virker de billeder, der er på cigaretpakkerne, ikke efter hensigten, selvom vi forestillede os, at det ville skræmme folk fra at ryge,” siger Torben Riis Rasmussen og uddyber:

”Vi skal finde ud af, hvad der er den rigtige måde at gøre det på, og her tror jeg, der er brug for nogle mennesker, som ikke er læger og sygeplejersker, men mere psykologmindede, som f.eks. markedsføringspsykologer.”

På trods af et utal af kampagner, rygeforbud og misbilligende blikke i offentligheden ryger 16 procent af danskerne hver dag, mens fem procent ryger en gang imellem.

”Det har vist sig at være enormt vanskeligt at få folk til at holde op med at ryge. Den ene udfordring er, at der ikke er politisk vilje til det. Den anden udfordring er, at vi specielt for kvinder oplever en stigende incidens af lungekræft. Fra at lungekræft var en mandesygdom, er der nu en ligestilling i forekomsten. Den stigende incidens er med til at gøre de danske tal dårligere i OECD-sammenhæng, end vi egentlig synes, de er,” siger Torben Riis Rasmussen.

I 1953 røg 78 procent af mændene hver dag, mens kvindernes rygning toppede i 1970, hvor næsten halvdelen af kvinderne røg hver dag. Derefter skete der et fald i rygning blandt begge køn, og i dag er der stort set lige mange mænd (15 procent) og kvinder (17 procent), der ryger dagligt.

Torben Riis Rasmussen mener, at en af de interventioner, der vil kunne få flere til at stoppe med at ryge, er at sætte prisen på tobak op.

”Hvis man hæver prisen på cigaretter, så en pakke med 20 styk f.eks. koster 100 kr., har det i nogle lande vist sig at nedbringe antallet af rygere,” siger han.

Hvert år dør omkring 13.600 danskere på grund af rygning. Rygere er i den største risikogruppe for at få lungekræft, som er den næsthyppigste kræftform hos både mænd og kvinder. Passiv rygning kan også give lungekræft. En ikke-ryger, der lever sammen med en ryger, har cirka 20 procent øget risiko for at udvikle lungekræft.

I alt får cirka 2.290 mænd og 2.195 kvinder i Danmark lungekræft hvert år (gennemsnit for årene 2009-2013), og antallet af tilfælde stiger med alderen. Lungekræft er mest almindeligt hos personer over 70-75 år og er den kræftform, flest danskere dør af.

WCLC18

Kultur

KULTUR-TEMPERATUR: Anette Ellegaard har tidligere arbejdet mange år som læge i psykiatrien. Under pseudonym skriver hun i dag krimier, hvor en læge har hovedrollen. Den seneste krimi er netop udkommet.

STREAMNING: Push er godt hverdagsdrama med gode skuespil og stærke karakterer i de ledende roller, men også parrene med alle deres herlige særheder er skønne at følge.

TEATER: Stykket ’Hold så kæft Lars!’ er et forsøg på at gøre os klogere på psykisk sygdom og skabe dialog om de forhold, man møder i samfundet og sygehusvæsenet som psykisk syg. Stykket er en komisk tragedie om en ung, selvmordstruet kvindes depression og hendes kærlighedsaffære med en mand, der bare gerne vil redde hende. Det lykkes ikke.

TV: DR Kontants undersøgelse af hvordan ikke-overvægtige danskere i stigende grad får udskrevet Wegovy rejser en række vigtige spørgsmål om ansvar, etik og sundhedsrisici, når såvel tykke som tynde og raske som syge kan lyve sig frem til en recept online – heriblandt også mennesker med anoreksi.

KULTUR-TEMPERATUR: Overlæge Kristoffer Marså har for nylig kaldt til debat om medmenneskelighed i sundhedsvæsenet efter at have opsagt sin overlægestilling. Han har også netop i en svær stund oplevet, hvordan et stykke klassisk strygermusik kan skabe samhørighed.

MUSIK: En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at ældre mennesker er i stand til at huske musikstykker lige så godt som unge, fordi de ældres hjerner formår at kompensere for aldersrelaterede forandringer.

TV: DR satser i disse dage på oplysning og underholdning om demenssygdomme på alle platforme. Heriblandt også med en fuldstændig vidunderlig og inspirerende TV-serie om 17 mennesker med demens, der på kun otte uger skal synge sig frem til sammen at afholde stor koncert i DR’s koncertsal.

DOKUMENTAR: Anne-Grethe Bjarup Riis, skuespiller og filminstruktør, har skabt en række dybt personlige dokumentarprogrammer om sin søns kræftforløb med et klart formål: At give læger, skoler og andre fagfolk, der arbejder med alvorligt syge børn, konkrete værktøjer til at forbedre forholdene for børnene og deres familier. Serien er en nødvendig, men barsk opfordring til handling.

UDSTILLING: Tiderne mødes i Nikolaj Kunsthal i København, hvor Katrine Ærtebjerg fra 30. august er aktuel med udstillingen ’En sky er en pige er en dreng er en kat’, hvor hendes malerier udstilles sammen med værker af den danske kunster Ovartaci, der døde i 1985. Temaer - identitet, køn og eksistens - knytter de to kunstnere og forankrer den flydende identitet i historien.

KULTUR-TEMPERATUR: Troels Krarup Hansen, administrerende direktør for Steno Diabetes Center Aarhus, er ikke blot vældig glad for at lave musikquiz for kolleger og medarbejdere. Han har også tilbage i 1980’erne spillet keyboard i bandet Uh Babe, der vandt en andenplads i en aarhusiansk talentkonkurrence.