Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


Formand for DLC: Skal færre ryge, kræver det ny tilgang

WCLC18: Overlæge på Lungemedicinsk afdeling B, Århus Universitetshospital, Torben Riis Rasmussen, som er formand for Dansk Lunge Cancer Gruppe, mener, at man bør gå nye veje for at få færre mennesker til at suge den kræftfremkaldende røg i sig.

”Jeg tror, at man skal have en helt anden approach, end man har nu, og videnskabeligt tilgå problemet på en anden måde. Der findes forskellige interventioner til at forsøge at få folk til at holde op med at ryge, men generelt set forskes der for lidt i, hvilke der virker, blandt andet fordi der ikke er penge i det. De kampagner, man har lavet, har ikke været effektive nok. F.eks. virker de billeder, der er på cigaretpakkerne, ikke efter hensigten, selvom vi forestillede os, at det ville skræmme folk fra at ryge,” siger Torben Riis Rasmussen og uddyber:

”Vi skal finde ud af, hvad der er den rigtige måde at gøre det på, og her tror jeg, der er brug for nogle mennesker, som ikke er læger og sygeplejersker, men mere psykologmindede, som f.eks. markedsføringspsykologer.”

På trods af et utal af kampagner, rygeforbud og misbilligende blikke i offentligheden ryger 16 procent af danskerne hver dag, mens fem procent ryger en gang imellem.

”Det har vist sig at være enormt vanskeligt at få folk til at holde op med at ryge. Den ene udfordring er, at der ikke er politisk vilje til det. Den anden udfordring er, at vi specielt for kvinder oplever en stigende incidens af lungekræft. Fra at lungekræft var en mandesygdom, er der nu en ligestilling i forekomsten. Den stigende incidens er med til at gøre de danske tal dårligere i OECD-sammenhæng, end vi egentlig synes, de er,” siger Torben Riis Rasmussen.

I 1953 røg 78 procent af mændene hver dag, mens kvindernes rygning toppede i 1970, hvor næsten halvdelen af kvinderne røg hver dag. Derefter skete der et fald i rygning blandt begge køn, og i dag er der stort set lige mange mænd (15 procent) og kvinder (17 procent), der ryger dagligt.

Torben Riis Rasmussen mener, at en af de interventioner, der vil kunne få flere til at stoppe med at ryge, er at sætte prisen på tobak op.

”Hvis man hæver prisen på cigaretter, så en pakke med 20 styk f.eks. koster 100 kr., har det i nogle lande vist sig at nedbringe antallet af rygere,” siger han.

Hvert år dør omkring 13.600 danskere på grund af rygning. Rygere er i den største risikogruppe for at få lungekræft, som er den næsthyppigste kræftform hos både mænd og kvinder. Passiv rygning kan også give lungekræft. En ikke-ryger, der lever sammen med en ryger, har cirka 20 procent øget risiko for at udvikle lungekræft.

I alt får cirka 2.290 mænd og 2.195 kvinder i Danmark lungekræft hvert år (gennemsnit for årene 2009-2013), og antallet af tilfælde stiger med alderen. Lungekræft er mest almindeligt hos personer over 70-75 år og er den kræftform, flest danskere dør af.

WCLC18

Kultur

 • Bo Libergren bruger sine weekender i jyske og fynske håndboldhaller

  KULTUR-TEMPERATUR: Regionsrådsformand i Region Syddanmark Bo Libergren (V) har en datter på 14 år, der dyrker håndbold helhjertet. Derfor bliver de fleste af hans weekender tilbragt i og omkring fynske og jyske håndboldhaller.

 • Bestsellerforfatter: Meget af det, vi gør i sundhedsvæsenet, virker kun på grund af placeboeffekt

  BØGER: ”Det føltes nærmest som et kald at videreformidle viden, som verden har brug for,” fortæller Thomas Breinholt, der brugte fem år på at skrive ’Kan man tænke sig rask?’. Han oplever en stor sult hos patienter og læger efter at forstå sammenhængen mellem krop, sind, sundhed og sygdom.

 • Roman tager eminent livtag med den skrøbelige alderdom

  BØGER: Midaldrende omsorgsgivende karrierekvinder, der bider tænderne sammen og skiftevis kærligt og bittert gør deres pligt, og patriarker, der ufrivilligt skider i bukserne, har sjældent hovedroller – det har de i romanen ´Lindely´, og det er forfriskende og velkomment.

 • Musik skal højne trivsel og nedsætte brugen af psykofarmaka blandt demensramte

  MUSIK: Et nyt ambitiøst dansk forskningsprojekt søger at ændre demensomsorgen på plejecentre landet over ved hjælp af musik. Projektet, ledet af Aalborg Universitet i samarbejde med flere kommuner og plejecentre, fokuserer på at hæve fagligheden i den daglige pleje. Målet er at forbedre trivslen for både personale og mennesker med demens og samtidig reducere forbruget af antipsykotisk medicin.

 • Tårer og vrede drypper ned af siderne i ny bog om overgangsalderen

  BØGER: Med bogen 'Mit hemmelige liv' forsøger journalist Lotte Kaa Andersen at afdække de mange former for tab, besværligheder og usynliggørelser, som kvinder i overgangsalder kan opleve. Men heldigvis har hun også et godt øje for de positive muligheder og livsforandringer, som også kan følge med den ellers alt for ofte latterliggjorte menopause.

 • Fremragende podcastserie om kronisk hjernerystelse

  PODCAST: En ny afslørende podcastserie om ikke kun ulige, men som oftest også totalt håbløse forhold for danskere med kronisk hjernerystelse, viser, hvorfor podcasts er sådan et genialt medie for mennesker, der har noget på hjerte, men også har styr på fakta.

 • Cheflæge: Forfatteren Glenn Bech udfordrer min autoritet

  KULTUR-TEMPERATUR: Mads Nordahl Svendsen anbefaler skønlitterær forfatters indignerede manifest om klassesamfundet til sundhedspersonale: Vi er i en autoritetsposition, som vi skal blive mere opmærksomme på, mener cheflægen fraOnkologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital.

 • Dansk udsendt fødselslæge viser krigens fuldstændigt forfærdelige pris

  BØGER: Gynækolog Maria Milland har været udsendt til krigs- og katastrofeområder 11 gange i sit liv. Men aldrig har hun oplevet et sted så fuldstændigt rædselsfuldt som fange-og flygtningelejren al-Hol i Syrien, hvor hun i ni måneder arbejdede som fødselslæge og gynækolog. Hendes stærke førstehåndsberetning fortjener de varmeste anbefalinger.

 • Troværdig podcast: En af skaberne af kunstig intelligens frygter, at den vil tage kontrollen

  PODCAST: Den britiske professor Geoffrey Hinton, som er anerkendt som en af de førende skikkelser inden for kunstig intelligens (AI), udtrykker i en ny podcast bekymring for, hvad han kalder "den sorte boks" inden for kunstig intelligens. Han frygter, at AI's neurale netværker kan ende med at overtage kontrollen.

 • Ny diætbog viser, at ikke kun Novo forsøger at tjene penge på Wegovy

  BØGER: Indtil for få år siden var slankemedicin en gråzone af præparater , som hverken læger eller patienter var begejstrede for, og alternative metoder til vægttab var en sikker indtjeningskilde for mange brancher. Heriblandt også for forfattere af slanke- og diætbøger, som nu – efter at de nye slankemediciner buldrer frem – skal finde nye veje til at tjene penge.