"Anbefalingen er med til at bekræfte princippet og konceptet bag checkpoint-hæmmere til denne kræftform, da det er anden checkpoint-hæmmer, som viser god effekt. Vi står dermed på solid grund, når vi fortæller vores patienter, at immunterapi giver dem ekstra tid at leve i,” siger Morten Mau-Sørensen.
Ny førstelinje-mulighed mod fremskreden HER2-negativ kræft i mavesæk og mavemund
Nu har patienter med fremskreden HER2-negativ kræft i mavesæk og mavemund og PD-L1 CPS ≥ 5 også mulighed for Keytruda (prembrolizumab) og kemoterapi i første linje. Det er godt nyt med et alternativ til patienterne, siger overlæge Morten Mau.
I marts 2024 anbefalede Medicinrådet pembrolizumab i kombination med kemoterapi mod fremskreden HER2-positiv kræft i mavesæk og mavemund, og nu har rådet så også anbefalet behandlingen mod HER2-negativ kræft.
”Det er godt med endnu en mulighed og et nyt middel i værktøjskassen,” siger Morten Mau-Sørensen, overlæge på Afdelingen for Kræftbehandling på Rigshospitalet.
Rådet vurderer, at ”effekten og bivirkningsbyrden af pembrolizumab i kombination med kemoterapi er sammenlignelig med (den nuværende standard, red.) nivolumab i kombination med kemoterapi, som er nuværende behandling til patienterne.”
Kan få betydning for prissætningen
Medicinrådet anbefaler derfor regionerne at benytte det lægemiddel, der samlet set er forbundet med de laveste omkostninger.
”Med anbefalingen følger der to vigtige implikationer. Anbefalingen er med til at bekræfte princippet og konceptet bag checkpoint-hæmmere til denne kræftform, da det er anden checkpoint-hæmmer, som viser god effekt. Vi står dermed på solid grund, når vi fortæller vores patienter, at immunterapi giver dem ekstra tid at leve i,” siger Morten Mau-Sørensen.
Han fortsætter:
”Derudover viser studierne, hvilket Medicinrådet bekræfter, at de to lægemidler er meget jævnbyrdige. Det vil potentielt få en betydning for prissætningen af lægemidlet.”
Keynote-859-studiet, som Medicinrådets vurdering er baseret på, viste, at patienterne levede længere med pembrolizumab og kemoterapi sammenlignet med placebo og kemoterapi. Median samlet overlevelse (OS) var 14,0 måneder (95 % CI 12,1; 15,4) versus 11,5 måneder (95 % CI 10,3; 12,5) svarende til en hazardratio (HR) på 0,70 (95 % CI 0,60; 0,82).
Samtidig progredierede patienterne senere (median PFS 7,1 måneder (95 % CI 6,1; 8,3) vs. 5,6 måneder (5,4; 5,9) svarende til en HR på 0,69 (95 % CI 0,58; 0,81)).
CM-649-studiet, der afprøvede nivolumab, viste sammenlignelige resultater. Også her levede patienterne længere på behandling med nivolumab + kemoterapi sammenlignet med placebo + kemoterapi (median OS 14,4 måneder (95 % CI 13,1; 16,2) vs. 11,1 måneder (95 % CI 10,0; 12,1) med en HR på 0,70 (95 % CI 0,61; 0,81)). Ligesådan progredierede patienterne senere (median PFS 8,3 måneder (95 % CI 7,0; 9,3) vs. 6,1 måneder (5,6; 6,9) med en HR på 0,70 (95 % CI 0,60; 0,81)).
Ikke til lavt PD-L1-udtryk
Medicinrådet anbefaler dog ikke pembrolizumab i kombination med kemoterapi, når patienterne har en PD-L1-score på ≥ 1 og < 5. Rådet vurderer, at behandlingens kliniske effekt ikke er væsentligt bedre, end den behandling patienterne får i dag, som er kemoterapi alene, og at behandlingen desuden er forbundet med flere bivirkninger og er dyrere end kemoterapi.
”Cut-off-værdier er et valg, man har taget. De kan give indtryk af, at én gruppe får effekt, mens en anden ingen effekt har. Reelt set er effektstørrelsen gradvist faldende med lavere PD-L1. Det er et kontinuum. Når det er sagt giver grænsen på fem procent god nok mening (da effekten er noget lavere under fem procent, red.),” siger Morten Mau-Sørensen.