Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Medicinrådet inviterer utilfredse nyreonkologer til dialogkaffe efter endnu et afslag

Medicinrådet har endnu engang afslået at anbefale én af fire EU-godkendte TKI+IO-kombinationer, som ellers er anbefalet i internationale retningslinjer, og som danske nyreonkologer har efterspurgt i et år. Prisen er fortsat for høj, lyder det. I stedet inviterer rådet nu de mange kritiske nyreonkologer til møde. 

Efter flere protester internt og via brev gik samtlige danske behandlingsansvarlige nyreonkologer, inklusive fagudvalgets onkologer, sammen om at kritisere Medicinrådets afvisning. Kritikken centrerer sig om rådets valg om at stille tyrosinkinase-hæmmere (TKI) og checkpoint-hæmmere (IO) i kombination op mod dobbelt-IO-behandling, frem for at sammenligne dem med TKI anvendt som monoterapi

I brevet fra februar 2024 skrev onkologerne til Medicinrådet:

”Vi udtrykker med denne skrivelse stor bekymring for jeres afvisning af tyrosinkinase inhibitor (TKI) i kombination med immunterapi (IO) til behandling af patienter med metastatisk nyrekræft.”

Medicinrådet har løbende afvist alle fire EMA-godkendte kombinationer med begrundelsen, at prisen ikke er rimelig i forhold til effekten, når man sammenligner med dobbelt immunterapi (ipilimumab og nivolumab). 

I slutningen af januar 2024 offentliggjorde Medicinrådet en ny lægemiddelrekommandation for metastatisk nyrekræft, hvor TKI+IO-kombinationerne igen ikke var med på listen over anbefalede lægemidler. De var dog listet op gråskraverede, da rådet ville genoverveje, om de skulle anbefales, hvis prisen blev lavere. 

Det er dog ikke sket, og nu har Medicinrådet så fjernet dem helt fra deres nye lægemiddelrekommandation for behandling af nyrekræft. 

Nyreonkologer inviteres til møde

I en nyhed skriver Medicinrådet om afgørelsen på mødet onsdag den 24. april:

”Rådet fastholder lægemiddelrekommandation for metastatisk nyrekræft fra januar 2024 med mindre justeringer. Det betyder, at behandling med checkpointhæmmer i kombination med tyrosinkinasehæmmer (IO+TKI) fortsat ikke er anbefalet til patienter i intermediær/dårlig prognosegruppe pga. for høje omkostninger sammenlignet med nuværende standardbehandling med nivolumab/ipilimumab.” 

Medicinrådet skriver, at forpersonerne, Jørgen Schøler Kristensen og Birgitte Klindt Poulsen, inviterer de behandlingsansvarlige nyreonkologer til møde for at imødekomme kritikken.

”Medicinrådet har 7. februar 2024 modtaget en henvendelse (det kritiske brev, red.) fra fagudvalget vedr. nyrekræft og onkologiske speciallæger med ansvar for behandling af patienter med metastatisk nyrekræft. Medicinrådets forpersoner vil invitere afsenderne af brevet til møde med henblik på dialog om deres henvendelse.”

Nyreonkolog ser frem til dialog

Én af de onkologer, der har ytret sig kritisk i offentligheden om Medicinrådets vurderingsarbejde, er Niels Fristrup, lektor, ph.d. og speciallæge på Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital. Han er medlem af nyrekræftgruppen (DaRenCa) under DMCG. Han er ærgerlig over, at TKI+IO endnu engang er blevet afvist, da han ikke kender til et vestligt land, som ikke har muligheden. 

”Jeg er selvfølgelig ked af, at Medicinrådet har afvist kombinationsbehandlingerne endnu engang, for det er en etableret behandlingsmulighed i de lande, vi sammenligner os med. Når vi er på konference, så går diskussionen ikke på, om kombinationerne skal bruges. Men hvilke af kombinationerne vi først og fremmest bør bruge,” siger han.

Niels Fristrup er dog glad for invitation til møde og håber, at det kan føre til en større forståelse mellem klinikerne og rådet. 

”Vi ser da frem til at blive inviteret til dialogkaffe, og jeg håber, at vi kan nærme os hinanden og finde fælles forståelse for sagen. Men også at vi kan komme med vores faglige argumenter for, hvorfor kombinationerne ikke skal sammenlignes med dobbelt-IO, men med TKI som monoterapi,” siger han.

Medicinrådet: Der mangler evidens

De danske nyreonkologer ønsker at bruge TKI+IO, når de vurderer, at en patient ikke kan tåle dobbelt immunterapi. Lige nu behandles denne gruppe med TKI’en sunitinib, hvilket ifølge onkologerne er en markant dårligere behandling.  

I et modsvar til nyreonkologernes brev fra februar 2024 skrev Medicinrådet, at der mangler TKI+IO-studier, hvor patienterne er inkluderet, fordi de ikke kan tåle dobbelt-IO. 

”Det er korrekt, at sunitinib kan betragtes som en relevant komparator for patienter i intermediær/dårlig prognosegruppe, der ikke tåler nivolumab+ipilimumab. Udfordringen er dog, at effekten af IO+TKI- behandlingerne hos disse patienter slet ikke er undersøgt i de relevante kliniske studier, da disse patienter bliver ekskluderet pga. af deres karakteristika,” skriver Medicinrådet.

Til det svarer Niels Fristup: 

”Sammenlignelige lande mener, at der forligger tilstækkelig evidens til at godkende behandlingerne, og man kan undres over, at vi i Danmark ikke mener dette,” siger Niels Fristrup. Han har tidligere uddybet, at patienterne, der ikke kan tåle dobbelt-IO, ikke er meget anderledes end dem, der optræder i TKI+IO-studierne, og derfor er det fint at bruge sunitinib som komparator.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?