Revideret pakkeforløb for prostatakræft beskriver MR-scanning som led i udredning
Sundhedsstyrelsen har revideret pakkeforløbet for prostatakræft og og beskriver nu hele patientforløbet - fra udredning og behandling til opfølgning.
Der er desuden kommet et større fokus på rehabilitering, senfølger og palliation for at sikre patienternes samlede livskvalitet i hele forløbet.
Som noget nyt beskriver pakkeforløbet MR-scanning som led i udredningen for prostatakræft for en del af patienterne. Scanningen gør det muligt at tilpasse udredningen og behandlingen, så den bliver mere skånsom. Standardforløbstiden for udredningen bliver i den forbindelse forlænget med fire dage.
”Vi har selvfølgelig stadig fokus på at undgå unødig ventetid, men vi forventer, at brugen af MR-scanning vil højne kvaliteten af udredningen for prostatakræft. Vi har derfor valgt at forlænge den anbefalede tid for udredning, så der er tid til at lave en scanning,” siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Louise Lauridsen.
Afspejler nyeste viden
Sundhedsstyrelsen skriver på sin hjemmeside, at den har sikret, at det opdaterede pakkeforløb afspejler den nyeste viden på området ved, at der henvises til de kliniske retningslinjer, som løbende opdateres. I de kliniske retningslinjer er det blandt andet beskrevet, hvornår MR-scanning kan benyttes i udredning for prostatakræft.
Udover det reviderede pakkeforløb for prostatakræft har Sundhedsstyrelsen udarbejdet materiale til almen praksis, der beskriver, hvordan der kan henvises til pakkeforløbet, samt en pjece til patienter og pårørende om, hvilke undersøgelser og forløb der indgår i pakkeforløbet
Pakkeforløbet er udarbejdet i samarbejde med førende faglige eksperter på området, og der er inddraget repræsentanter fra Kræftens Bekæmpelse og Prostatakræftforeningen.
Implementeringsfristen for det reviderede pakkeforløb er den 1. september 2022.