Testosteron erstatningsterapi er ikke associeret med øget risiko for prostatakræft
Mænd med sent-indsættende testosteronmangel (LOH), der modtager behandling med testosteron erstatningsterapi (TRT), har ikke en øget forekomst eller dødelighed af prostatakræft. Tværtimod. TRT er heller ikke associeret med flere kardiovaskulære events.
Det viser et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet Acta Oncologica.
Tidligere studier har ellers indikeret, at behandling med TRT er forbundet med en øget risiko for kardiovaskulære events samt prostatakræft-incidens, aggressivitet og mortalitet, hvorfor det ikke har været uden bekymring at sætte mænd med LOH i behandling med TRT.
Det nye studie har inkluderet 78.615 finske mænd i alderen 55-67 år. Data på mændene er hentet fra ’Finnish Randomized Study of Screening for Prostate Cancer (FinRSPC), og målet med studiet var at undersøge den samlede risiko for prostatakræft, mortalitet relateret til prostatakræft samt risiko for kardiovaskulær sygdom blandt mænd behandlet med TRT sammenlignet med mænd uden LOH og uden TRT-forbrug.
Opfølgningsperioden startede på randomiseringstidspunktet og afsluttedes ved død, udskrivning fra studiet eller på tidspunktet, hvor studiet var sat til at slutte (januar 2017). Information om køb af TRT i årene 1995-2015 blev indhentet fra den nationale finske receptdatabase, mens tilfælde af prostatakræft blev identificeret via den finske kræftregistrering og dødsårsag blev indhentet fra Statistik Finland. Cox proportional hazard regressionsmodellen med tidsafhængige variable samt justering for alder, forsøgsarm, brug af anden medicin og Charlson komorbiditet-indeks blev brugt til at analysere data.
I løbet af den 18-årige opfølgningsperiode blev 2.919 mænd behandlet med TRT, og heraf blev 285 mænd diagnosticeret med prostatakræft. Mænd i behandling med TRT havde ikke en højere forekomst eller dødelighed af prostatakræft sammenlignet med mænd, der ikke var i behandling med TRT. Tværtimod havde mænd, der fik TRT, en lavere dødelighed af prostatakræft end mænd, der ikke fik TRT (HR=0,52; 95% CI 0,3–0,91). Desuden havde mænd, der var i TRT-behandling en lidt lavere dødelighed af kardiovaskulære sygdomme og dødelighed af alle andre årsager sammenlignet med mænd, der ikke var i TRT-behandling (HR=0,87; 95% CI 0,75–1,01 og HR=0,93; 95% CI 0,87–1,0). Analyserne viste ingen tegn på, at data var påvirket af hverken varighed eller dosis af TRT.
I abstractet oplyser forskerne, at yderligere studier, der undersøger testosteronniveauet i blodet er planlagt til at blive gennemført.