Eksperimentel stråle-ligandterapi viser lovende antitumoraktivitet ved mCRPC
Patienter med metastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC), som får behandling med det eksperimentelle anti-PSMA antistof J591 mærket med den radioaktive isotop actinium-225, opnår lovende antitumoraktivitet.
Det viser et nyt fase I-studie, som er publiceret i Journal of Clinical Oncology.
Når J591 kobles med den radioaktive isotop actinium-225, så har det den effekt, at strålingen leveres og virker direkte mod kræftceller, som udtrykker PSMA på overfladen. Og samtidig undgås det, at strålingen rammer det raske væv.
Studiet inkluderede 32 patienter med progressiv mCRPC, som var refraktære over for eller ikke ønskede standardbehandling. De havde tidligere havde fået behandling med eller var uegnede til taxan-baseret kemoterapi. De var ikke selekteret efter PSMA. 22 patienter fik et af syv eskalerende dosisniveauer, og herefter fik ti patienter i ekspansionsgruppen den højeste dosis. Det primære endepunkt var fastsættelse af dosisbegrænsende toksicitet og RP2D i dosiseskaleringskohorten.
Data viser, at behandling med 225AC-J591 resulterede i en lovende antitumoraktivitet og var godt tolereret. For 47 procent af patienterne faldt PSA til minimum 50 procent af startniveauet, og 59 procent oplevede et fald i antallet af cirkulerende tumorceller.
De fleste bivirkninger af høj grad var hæmatologiske, og alvorsgraden var korreleret til niveauet af radioaktivitet. Ikke-hæmatologiske bivirkninger blev alene observeret af lav grad. Den maksimalt tolererede dosis (MTD) af stoffet blev ikke nået i studiet, men et opfølgende kombineret fase I/II-studie er nu i gang. Foruden at have til formål at fastsætte MTD skal det fase I/II-studiet også vurdere behandlingens effektivitet og sikkerhed, når den gives som delte eller multiple infusioner ved højere kumulative doser.
”Resultaterne fra dette ’first-in-human-studie af en PSMA-rettet alfa-emitter er meget spændende, og de er et vidnesbyrd om mere end to årtiers translationel forskning hos Weill Cornell Medicine,” udtaler Scott Tagawa, professor i medicinsk urologi ved Weill Cornell Medicine i en artikel på Weill Cornell Medicines hjemmeside.
Scott Tagawa er medicinsk direktør for det genitourinære kræftprogram ved New York-Presbyterian og Weill Cornell Medical Center og studiets førsteforfatter.
Forskere fra Weill Cornell Medicine har tidligere radiomærket J591 med beta-partikel-emittere som for eksempel lutetium-177. Men det er første gang, at antistoffet radiomærkes med alfa-partikel-emittere, som er mere potente.