Danske forskere identificerer nyt risiko-gen for mutationer ved prostatakræft
Mænd med mutationer i genet KMT2C har større risiko for at udvikle metastaser efter prostatakræft. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet.
I studiet, som er publiceret i Nature Communications, har forskerne fra Aarhus ved hjælp af CRISPR-teknologien skabt mus med otte muterede gener, der ofte er muteret ved prostatakræft hos mennesker. Alle mus i studiet udviklede lungemetastaser, og yderligere undersøgelse viste, at tabet af genet KMT2C var afgørende for metastasedannelsen
”Det her gen er en rygende pistol i sygdomsudviklingen, som måske kan danne grundlag for at screene patienter i fremtiden. Hvis genet muterer, er der risiko for, at patienten får metastaser. Den viden kan vi på længere sigt bruge til at holde ekstra godt øje med patientgruppen eller for eksempel operere tidligere,” siger lektor Martin K. Thomsen fra Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse
Selve studiets metode er også interessant, fortæller Martin K. Thomsen.
”Studiet fortæller både noget om, hvilket gener der er vigtige for kræftudvikling, men også hvordan CRISPR kan bruges i moderne kræftforskning. CRISPR gør, at vi kan afdække mere end i traditionelle dyreforsøg. Vi er stolte af, at vi har fået teknologien op at køre, for vi kan lave ting, man ikke kunne for fem år siden,” siger han.
Resultaterne fra Aarhus Universitet kommer i kølvandet på to nyere studier fra Spanien og USA, der har identificeret henholdsvis genet PRMT7 og genet CITED2 som kritiske regulatorer af metastaser fra prostatakræft.