Xofigo plus Xtandi kan blive ny standard for få patienter med kastrationsresistent prostatakræft
ESMO: Kombinationen af Xofigo og Xtandi (radium-223 og enzalutamid, ENZ-RAD) forbedrer den progressionsfri overlevelse (PFS) og den samlede overlevelse (OS) hos patienter med knoglemetastatisk kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC) sammenlignet med enzalutamid og kastrationsbehandling (ADT) alene.
Det viser nye resultater fra fase III-studiet PEACE-3, hvor der indgår danske patientdata. Resultaterne blev præsenteret på den europæiske kræftkongres ESMO 2024 under Presidential Symposium (abstract #LBA1).
Studiet er et internationalt multicenterstudie med dansk bidrag, der har sammenlignet effekten af enzalutamid, der er en ’androgen receptor pathway inhibitor (ARPi), og ADT med ENZ-RAD og ADT som førstelinje-behandling hos 446 patienter med kastrationsresistent prostatakræft (mCRPC). Studiet inkluderede patienter med knoglemetastaser med eller uden lymfeknudemetastaser.
Resultaterne viste, at triple-kombinationen ENZ-RAD og ADT forbedrede overlevelsen.
”Det er godt nyt for nogle ganske få patienter i Danmark og en del patienter på internationalt plan,” siger Gedske Daugaard, dr. med., professor og overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling.
Hun er formand for Dansk Testikel Cancer Gruppe og medforfatter til PEACE-3-studiet.
Godt nyt for få danske patienter
I Danmark bruger man allerede i dag radium-223 som monoterapi i senere linjere. Det sker ved behandling af mCRPC efter kemoterapi hos patienter, der kun har knoglemetastaser. Men i PEACE-3 er radium-223 altså rykket frem i linjerne.
Studiet har været otte år undervejs, og standardbehandlingen af prostatakræft har ændret sig siden opstart. Derfor vil det i dag være sjældnere, at mCRPC-patienter har den behandlingshistorik, som ses i studiet. Og hvis en patient tidligere er behandlet og progredieret på en ARPi, vil det ikke være sikkert, at kombinationen med radium-223 vil resultere i samme effekt.
”I PEACE-3 har de kastrationsresistente patienter kun i beskedent omfang fået en ARPi tidligere, mens behandling med ARPi i dag ofte er givet til patienter, inden de udvikler mCRPC. Men for nogle få danske metastatisk syge patienter kan kombinationen være en ny førstelinje behandling, når der ikke tidligere er anvendt en ARPi. På europæisk plan er der en del af dem,” siger Gedske Daugaard.
Professor: Vi går en spændende fremtid i møde
Professor i urologi, overlæge og leder af Copenhagen Prostate Cancer Center, Andreas Røder, behandler prostatakræftpatienter med ARPi i et tidligere sygdomsstadium. Hans erfaring er – ligesom Gedske Daugaard konstaterer, at der er tale om meget få patienter i Danmark, for hvem behandlingen bliver relevant. Faktisk så få patienter på årsplan, at han på stående fod ikke kan sætte tal på. Alligevel er studiet spændende og relevant, også i en dansk kontekst, mener han.
”Det er for mig at se et ’proof of concept’-studie, der underbygger, at vi skal behandle sygdommen aggressivt og med kombinationer af lægemidler, der rammer forskellige mekanismer. Spørgsmålet er så, hvilke kombinationer der er de bedste. Der er mange flere studier på vej, som afprøver forskellige kombinationer af nye og gamle lægemiddelklasser, og man må sige, at det er en spændende fremtid, vi går i møde i forhold til at forbedre behandlingen af prostatakræft,” siger Andreas Røder.
Halvt år længere OS
Efter en median opfølgning på 42,2 måneder viser resultaterne fra PEACE-3, at den radiologiske progressionsfri overlevelse (rPFS) var signifikant bedre i ENZ-RAD-armen sammenlignet med ENZ-armen (HR=0,69; 95% CI 0,54-0,87; p=0,0009), med en median rPFS på 19,4 måneder (95% CI 17,1-25,3) for ENZ-RAD mod 16,4 måneder (95% CI 13,8-19,2) for ENZ.
Derudover var der en signifikant forbedring i den samlede overlevelse (OS) med en median OS på 42,3 måneder (95% CI 36,8-49,1) for ENZ-RAD mod 35,0 måneder (95% CI 28,8-38,9) for ENZ (HR=0,69; 95% CI 0,52-0,90; p=0,0031).
”Vi afventer yderligere opfølgning og den endelige analyse af OS-data, før vi er sikre på størrelsen af overlevelsesgevinsten, men de indledende resultater er lovende,” siger Gedske Daugaard.
Grad 3 behandlingsrelaterede bivirkninger eller højere var hyppigere i ENZ-RAD-armen i form af knoglemarvspåvirkning og træthed, mens hypertension, som var den mest almindelige bivirkning, sås hos omkring en tredjedel af patienterne i begge arme.