Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Forskere udpeger nyt behandlingsmål for sarkomer

Hæmning af plk1-genet kan bremse væksten af kræftceller hos en bestemt gruppe af sarkompatienter. Det viser ny forskning, som har taget afsæt i sygdomme, der giver symptomer på tidlig aldring.

I studiet, som er publiceret i Cell Death & Disease, sammenlignede forskerne genudtrykket hos personer, der lider af de sjældne neurologiske sygdomme Werner syndrom, Nijmegen breakage syndrom og Ataxia-telangiectasia syndrom. De tre sygdomme giver alle symptomer på tidlig aldring som gråt hår, rynker og tab af fedtvæv, og så har de det til fælles, at personer med disse sygdomme ofte udvikler kræft i en tidlig alder.

Til arbejdet brugte forskerne Pandaomics, som er en platform, hvor forskellige typer af såkaldt omics data (hvilket blandt andet er data om gen-utryk, DNA-sekvenser og proteinniveauer), kan sammenføres via kunstig intelligens algoritmer og andre analyser. Det viste sig, at proteinet cep135 var en fællesnævner for de tre sygdommes kræftgener.

Herefter kiggede forskerne på genudtrykket i forskellige kræftsygdomme og fandt ud af, at cep135 er associeret med høj dødelighed ved blandt andet blærekræft og sarkomer. Sarkomer var særligt interessante for forskerne, da personer med Werner syndrom ofte udvikler sarkomer.

Til sidst undersøgte forskerne, hvordan de kunne hæmme sarkom-vækst. Da cep135 er er et såkaldt strukturelt protein, som er svært at ramme med medicin, fandt forskerne frem til, at de kunne ramme sarkomerne ved at hæmme genet plk1.

”Vi har fundet ud af, at de sarkom-patienter, hvis kræftceller har et højt udtryk af cep135, har en dårligere prognose. Men hæmmer vi plk1-genet, så kan vi hæmme væksten af sarkom-kræftcellerne. Dermed tyder det på, at vi kan målrette behandlingen til den allermest syge gruppe af sarkompatienter,” siger lektor Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring på Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet, der står bag studiet, i en pressemeddelelse

Han håber, at andre forskere, der har de nødvendige test-faciliteter vil undersøge studiets resultater nærmere, så der på sigt kan laves ny behandling. Hvis det viser sig at virke, kan der være en behandling på markedet om fem-ti år, vurderer Morten Scheibye-Knudsen.

Han tilføjer desuden, at studiets metode kan bredes ud til andre aldersrelaterede sygdomme såsom demens og hjertekarlidelser.

”Studiet indikerer, at vi kan bruge genetiske sygdomme som udviser accelereret aldring til at identificere nye behandlingsmål. I dette studie har vi undersøgt kræft, men metoden kan i princippet bruges på alle andre aldersrelaterede sygdomme," siger Morten Scheibye-Knudsen.

Sarkomer er kræftsvulster, der blandt andet opstår i knogler, muskler eller fedtvæv. Man skelner mellem knoglesarkomer og bløddelssarkomer (muskler, fedtvæv, bindevæv, blodkar og nerveskeder). Sarkomer udgør cirka en procent af alle kræftsygdomme, og i Danmark bliver der diagnosticeret cirka 45 knoglesarkomer og 220 bløddelssarkomer hvert år. Bløddelssarkomer har en fem-årsoverlevelse for voksne på omkring 60 procent, og for knoglesarkomer er fem-årsoverlevelsen 50-70 procent.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?