Immunterapi er for første gang anbefalet mod spiserørskræft i Danmark
Medicinrådet anbefaler for første gang en immunterapi, Keytruda (pembrolizumab), mod lokalt fremskreden eller metastatisk spiserørskræft og kræft i mavemunden med højt PD-L1-udtryk. Anbefalingen vækker begejstring.
Det er en glædelig nyhed for patienterne, som før denne anbefaling kun havde begrænset effekt med kemoterapi, konstaterer overlæge Lene Bæksgaard Jensen, formand for Medicinrådets fagudvalg for spiserørskræft.
”Vi synes, det er en glædelig nyhed. Behandlingen giver en vigtig overlevelsesgevinst for denne gruppe af patienter, som i forvejen har en meget alvorlig prognose,” siger Lene Bæksgaard Jensen, overlæge på Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet.
Når pembrolizumab kombineres med en platin- og fluoropyrimidinbaseret kemoterapi i førstelinje, giver det en betydelig længere levetid hos en gruppe af patienter med fremskreden eller metastatisk kræft i spiserøret eller øvre del af mavemunden. Det er sammenlignet med kemoterapi alene.
For subgruppen med højt PD-L1-udtryk viste resultater fra fase III-studiet KEYNOTE-590, at den samlede overlevelse for patienterne blev forlænget med 4,1 måneder i pembrolizumab-armen sammenlignet med behandlingsarmen, der fik kemoterapi alene. Det var efter en opfølgning på 22,6 måneder.
Det er en relativt stor forskel, vurderer Lene Bæksgaard Jensen.
”Den mediane overlevelse hos denne patientgruppe er kun 10 måneder. I det lys er fire måneders ekstra levetid en betydelig forbedring,” siger hun.
Mindre forringelse af livskvalitet på sigt
Studiet viser også, at den progressionsfri overlevelse blev signifikant forlænget, og at tre gange flere patienter var i live og uden progression efter 12 måneder i gruppen, der modtog pembrolizumab, henholdsvis 30,3 procent versus 9,2 procent. Det er en del af den gode nyhed, siger Lene Bæksgaard Jensen.
”Sygdomsprogression forværrer patienternes symptomer og forringer deres livskvalitet, så når immunterapien holder sygdommen stabil for en større andel, er det bestemt en del af den gode nyhed,” siger hun.
Studiet viste, at pembrolizumab + kemoterapi ikke var er betydeligt mere toksisk sammenlignet med kemoterapi alene. Og ud fra de data, der er tilgængelige, forblev livskvaliteten stabil for begge behandlingsarme - opgjort efter 18 uger.
En mindre men væsentlig gruppe patienter
Anbefalingen vil komme cirka 66 danskere til gode om året, og selv om det umiddelbart virker som et mindre antal, er det patienter, onkologerne ser dagligt.
”Det er patienter, vi møder dagligt, og anbefalingen er noget, som kommer til at betyde meget for dem,” siger Lene Bæksgaard Jensen.
Hun er generelt forhåbningsfuld på patienternes vegne, da flere immun-checkpoint-hæmmere ligesom pembrolizumab allerede er godkendt i det europæiske lægemiddelagentur EMA og har vist god effekt.
”Det ser ud til, at der er en klasseeffekt på tværs af immun-checkpoint-hæmmere for denne patientgruppe, så fremtiden vil byde på endnu flere behandlingsmuligheder,” siger hun.