Immunterapi-kombi mod metastatisk tarmkræft skuffer
Lenvima (lenvatinib) plus Keytruda (pembrolizumab) formår ikke at øge overlevelsen ved metastatisk tarmkræft, viser et nyt fase III-studie. Der blev dog observeret forbedringer blandt visse undergrupper.
Det er resultaterne fra det randomiserede fase III-studie LEAP-017, der blev præsenteret ved en Late Breaking session på ESMO's Gastrointestinal Cancer kongres, der foregik i slutningen af juni.
I studiet blev immunterapi kombinationen sammenlignet med standardbehandlingen i førstelinje værende anti-cancer behandlingen TAS-102.
Resultaterne er skuffende ifølge Camilla Qvortrup, der er overlæge på Onkologisk Klinik ved Rigshospitalet, og som har deltaget i studiet.
“Man håber altid, at en ny behandling vil vise gavn for patienterne, og derfor er det skuffende, at der ikke blev vist en signifikant overlevelsesfordel. Det er ærgerligt, at vi ikke har en ny behandlingsmulighed, men data viser også et muligt signal om, at nogle patienter kan have gavn af kombinationen,” siger hun.
LEAP-017-studiet randomiserede i alt 480 patienter 1:1 med metastatisk kolorektal cancer patienter samt tidligere behandlet ikke-mikrosatellit-instabilitet høj (non MSI-H) eller defekt mismatch repair (dMMR). Gennemsnitsalderen var 58 år, og 70 procent havde levermetastaser ved randomiseringen.
Positive tendenser
Selvom studiet ikke opnåede statistisk signifikante resultater, blev der observeret positive tendenser for både OS og flere af de sekundære endepunkter, heriblandt den progressionsfrie overlevelse (PFS).
Ved en medianopfølgning på 18,6 måneder var den gennemsnitlige OS 9,8 måneder ved kombinationsbehandlingen og 9,3 måneder ved standardbehandling (HR 0,83; 95 % CI, 0,68-1,02; p=0,0379). For PFS var tiden henholdsvis 3,8 og 3,3 måneder (HR 0,69; 95 % CI 0,56-0,85).
“Vi kan se i tallene, at der er en tendens til, at nogle undergrupper har en større gavn af behandlingen end andre. Indtil videre er det mindre og usikre tal, men det lader til, at der er en større gavn efter 12 måneder for visse patienter,” siger Camilla Qvortrup.
Den bekræftede samlede responsrate (ORR) var 10,4 procent med Lenvima (lenvatinib) plus Keytruda (pembrolizumab) mod 1,7 procent med standardbehandlingen. Og median responslængden (DOR) var 11,1 mod 7,6 måneder.
Ukendte subgrupper
Præcis hvilke subgrupper af patienter der er tale om er uvist. Håbet er, at yderligere analyser og på sigt flere kliniske studier kan identificere grupperne og komme nærmere en forklaring, lyder det fra Camilla Qvortrup.
“Lige nu er vi egentlig på bar bund, og det er for usikkert at spekulere. Vi kan blot sige, at vores datasæt viser, at der er signal til, at man med fordel kan dykke ned i, hvem der kan have gavn af det,” siger hun og peger på, at det er på linje med nyere onkologiske forskning, der viser, at én kræftform oftest har flere subgrupper end først antaget.
Det var første gang, at resultaterne for de sekundære endepunkter blev offentliggjort på ESMO-kongressen.