Ny livmoderkræft-anbefaling vækker begejstring: Det er godt nyt for patienterne
Knap en tredjedel af patienter med tilbagevendende eller avanceret endometriecancer får nu mulighed for en ny og mere effektiv førstelinjebehandling. Medicinrådet har nemlig anbefalet antistoffet Jemperli (dostarlimab) sammen med carboplatin og paclitaxel, når patienten har mismatch repair defekt (dMMR/MSI-H).
Det er godt nyt for patienterne, siger Anja Ør Knudsen, ledende overlæge på Syddansk Universitetshospital.
”Lige nu kan vi kun tilbyde kemoterapi til denne undergruppe af kvinder med livmoderkræft, og udviklingen på området har været meget sparsom. Så det er tiltrængt og godt med en ny effektiv behandling, der ser ud til at øge overlevelsen,” siger Anja Ør Knudsen.
Medicinrådet vurderer, at dostarlimab i kombination med kemoterapi kan forlænge patienternes levetid sammenlignet med nuværende behandling med platinbaseret kemoterapi. Det er dog usikkert, hvor meget dostarlimab forlænger patienternes liv, skriver rådet. Patienterne i studiet er nemlig kun fulgt i relativt kort tid.
Det medgiver Anja Ør Knudsen.
”Vi har ikke så lang opfølgning endnu, men vi tror og forventer, at længere opfølgningsdata vil understøtte behandlingens effekt og give en øget overlevelse,” siger hun.
”Uhørt forskel i overlevelse”
Medicinrådets vurdering af dostarlimab og kemoterapi er baseret på det dansk-ledede internationale RUBY-studie, som er et dobbeltblindet, placebo-kontrolleret fase III-studie, der undersøger effekt og sikkerhed af dostarlimab + kemoterapi (n = 245) sammenlignet med placebo + kemoterapi (n = 249) til behandling af patienter med avanceret eller tilbagevendende endometriecancer.
I studiet var median opfølgningstid 24,8 måneder (19,2; 36,9) i dMMR/MSI-H patientpopulationen.
Resultaterne viste, at gruppen med dMMR/MSI, som fik dostarlimab, havde 61,4 procent sandsynlighed for at undgå forværring i løbet af to år, mens sandsynligheden kun var 15,7 procent i kontrolgruppen. Samtidig var overlevelsen i dostarlimab-gruppen langt bedre. Sandsynligheden for at være i live efter 2 år var 83 procent i dostarlimab-gruppen versus 58 procent i kontrolgruppen.
Da resultaterne blev præsenteret i foråret 2023, udtalte Mansoor Mirza i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.
“Det er helt uhørt – det er en kæmpe forskel i både overlevelse og tid, uden sygdommen forværres. Det betyder, at de patienter, der har fået immunterapi, har meget højere chancer for i hvert fald at leve længere. Og jeg tror, en del af de her patienter bliver raske. Det er ikke noget, man har talt om før om patienter med livmoderkræft med spredning,” sagde Mansoor Raza Mirza, overlæge på Rigshospitalets Kræftafdeling. Han har stået i spidsen for studiet.
Flere bivirkninger
Behandlingen er dog forbundet med flere bivirkninger end platinbaseret kemoterapi, og Medicinrådet skriver endda, at dostarlimab kan give livstruende og langvarige bivirkninger. Anja Ør Knudsen mener dog, at bivirkningsprofilen ikke er noget særligt for en immunterapi som dostarlimab.
”De meget alvorlige bivirkninger rammer meget få patienter, og bivirkningsprofilen er ikke anderledes end for andre immunbehandlinger. Det er bivirkninger, som er velkendte for os, og som vi er gode til at håndtere," siger Anja Ør Knudsen.
Medicinrådet anbefaler, at dostarlimab gives i maksimalt to år fra første dosis.