Blodprøver finder forskellige kræfttyper på tværs af stadier
To typer af blodprøver viser lovende takter som screeningsværktøjer til at identificere patienter med forskellige kræfttyper på tværs af forskellige stadier.
Det viser resultater fra to studier præsenteret på ASCO Breakthrough-mødet, der fandt sted den 11.-13. oktober i Bangkok, Thailand.
Mens begge fremgangsmåder bruger cellefrit DNA (nedbrudte DNA-fragmenter, der cirkulerer gennem blodbanen, og kan komme fra en række kilder, herunder døde tumorceller) til at identificere molekylære signaler om kræft, bruger en af fremgangsmåderne også proteinmarkørresultater.
Den første test kan detektere flere typer kræftformer på tværs af faser. Den er baseret på DNA-methylering, som er en kemisk proces, der kan ændre, hvordan et gens funktion udføres af kroppen uden at ændre DNA's rækkefølge. Methylering spiller en rolle i mange processer i kroppen, herunder udviklingen af kræft. Forskerne bruger en teknik kaldet bisulfit-sekventering, som gør det muligt for dem at identificere et mønster af methylering.
I undersøgelsen inkluderede forskerne mere end 20 tumortyper og alle sygdomsstadier. Plasma-DNA gennemgik målrettet methyleringsanalyse for, at forskerne kunne udvikle en algoritme, der kunne identificere kræftstatus og oprindelsesvæv (disse data er tidligere blevet præsenteret). Den uafhængige valideringsanalyse (https://abstracts.asco.org/252/AbstView_252_277037.html), som blev præsenteret på mødet i Bangkok, omfattede 1.264 personer, hvoraf 654 havde kræft.
Resultaterne viste, at teknologien havde en samlet detekteringsrate på 76 procent på tværs af stadier for et forudbestemt sæt af 12 nøglekræfttyper. Når testen opdagede kræft, identificerede teknologien, hvor kræften stammede fra i kroppen i 96 procent af tilfældene. Af dem var 93 procent af resultaterne korrekte.
Teknologien havde en 30 procent lavere falsk-positivrate end forventet (et fald fra en procent risiko for et falsk-positivt resultat til 0,7 procent risiko i valideringsdataene).
”Den lave falsk-positive rate er vigtig, fordi vi er nødt til at minimere potentialet for unødvendige diagnostiske test og den angst, der vil opstå som følge af falsk-positive resultater. Resultaterne understøtter den potentielle kliniske anvendelighed af denne målrettede methyleringsteknologi, hvilket styrker vores igangværende bestræbelser på at bringe en multicancer, blodbaseret, tidlig påvisningstest ind i klinikken for at hjælpe læger og patienter i bestræbelserne på at forbedre kræftspecifikke resultater,” siger Minetta Liu, der er medicinsk onkolog og formand for onkologisk forskning ved Mayo Clinic i Rochester, Minnesota, USA, i en pressemeddelelse.
Den anden test integrerer såkaldt ’shallow’ helgenom-sekventeringsdata fra cellefrit DNA og proteinmarkørresultater. Testen indebærer udførelse af sekventering på lavere dybder på en enkelt prøve, men kørsel af mange prøver på samme tid, hvilket gør fremgangsmåden mere omkostningseffektiv end traditionel sekventering.
Den multivariate kræftrisikoscore (MCRS) blev udviklet fra et datasæt (Abstrakt 45) af 76 patienter med fase I-IV kræft og 152 raske individer. Scoren blev valideret med data fra 466 gravide kvinder; 39 af kvinderne blev diagnosticeret med kræft ved hjælp af billeddannelses- og histologimetoder. MRCS-modellen detekterede effektivt flere kræftformer med 71,8 procent følsomhed ved 97,7 procent specificitet.