Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin


"Én mulig forklaring er, at infektionerne medfører et inflammatorisk respons, som over lang sigt bliver en stressfaktor for vævet og øger risikoen for cancerudvikling,” siger Søren Kragh Moestrup, professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Infektioner koblet til øget risiko for kræft

Et stort databasestudie finder korrelation mellem specifikke infektioner og efterfølgende kræftdiagnose.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Cancer Immunology Research og lavet på oplysninger fra en japansk sygesikringsdatabase, som strækker sig syv år tilbage. Der indgår data i studiets analyse på over 50.000 mennesker uden kendt immundefekt. 

Forfatterne bag studiet har set på forekomsten af influenza, gastroenteritis, hepatitis og lungebetændelsesinfektioner for dem i databasen, der fik kræft (case-gruppen), og dem som ikke fik kræft (kontrolgruppen) i løbet af de syv år.

Resultatet viste, at case-gruppen, der udviklede kræft, oplevede højere infektionsrater året før deres kræftdiagnose end kontrolgruppen.

Sammenlignet med kontrolgruppen oplevede case-gruppen:

  • 18 procent øget forekomst af influenza
  • 46,1 procent øget forekomst gastroenteritis
  • 232,1 procent øget forekomst af hepatitis
  • 135,9 procent øget forekomst af lungebetændelse.

Resultaterne kan have flere forklaringer

Det er et ganske interessant resultat, men måske ikke så overraskende, siger professor Søren Kragh Moestrup, der ikke selv har bidraget til studiet.

”Studiet siger ikke noget om årsagssammenhænge, men der er flere mulige forklaringer. Én mulig forklaring er, at infektionerne medfører et inflammatorisk respons, som over lang sigt bliver en stressfaktor for vævet og øger risikoen for cancerudvikling. For eksempel er det kendt, at kronisk tarminflammation på grund af autoimmunitet øger risikoen for tarmcancer,” siger Søren Kragh Moestrup, professor på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet. Han forsker selv i sammenhænge mellem inflammation og kræft. 

Analysen viser, at det især er de længerevarende og kroniske infektioner såsom hepatitis, der er korreleret med risiko for leverkræft, og det peger på, at det er inflammationen, som øger risikoen for kræft. 

Der er dog én mulig forklaring mere, som kan være én af årsagerne til, at der er en korrelation mellem infektioner og kræftrisiko.

”Det er plausibelt, at personer som får cancer, har øget tendens til inflammation og også øget risiko for infektioner pga. et ringere immunsystem. Så vil man også se korrelationen til cancer.” 

Specifikke infektioner korrelerer med specifikke kræftformer

Forfatterne bemærkede også relationer mellem forskellige infektioner og forskellige kræftformer. For eksempel fandt de, at det var mere sandsynligt, at mænd, der udviklede germinalcelletumorer, havde haft influenza. Mennesker, der udviklede mavekræft, var mere tilbøjelige til at have haft lungebetændelse, og folk, der udviklede blod- eller knoglecancer var mere tilbøjelige til at have haft hepatitis. Forskerne har ikke selv et bud på en forklaring. 

”Der er behov for yderligere forskning for at forstå forholdet [mellem] precancerøs immunitet, infektioner og kræftudvikling. Forskningen kan bidrage til bestræbelserne på at forhindre eller opdage kræft,” siger Shinako Inaida. Han er medforfatter til studiet og forsker ved Graduate School of Medicine ved Kyoto University i Japan.

Kultur

TV: TV 2’s ´Så længe vi danser´ forsøger at undersøge dansens helbredende potentiale for mennesker med Parkinsons. Selvom filmen har rørende øjeblikke, mangler den empati og nærvær, hvilket gør den mere til en skildring af andres ulykke end en engagerende film om dansens transformerende kraft.

UDSTILLING: Steno Museets nye udstilling 'Den Oversete Krop' sætter fokus på konsekvenserne af, at biologiske kvindekroppe i århundreder har været overset i medicinsk forskning. Blandt udstillingens mest markante installationer er verdens største strikkede moderkage af den australske kunstner Rebecca Vandyk-Hamilton.

UDSTILLING: Der begynder nu en digitalisering af effekter fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum, så sygeplejerskernes historie kan følges online fra 2026.

KULTUR-TEMPERATUR: Trine Lind bruger ofte museer til at holde 1:1 møder, både med faglige og personlige relationer. ”Jeg har et årskort til SMK (Statens Museum for Kunst, red.), som ligger tæt på Rigshospitalet. Her tager jeg tit ned og har forskellige møder. Det er en god måde også at bruge et museum på,” fortæller hun.

UDSTILLING: I en kælder i Hillerød kan man få udvidet sin horisont, hvis man er interesseret i medicinens historie. Her bor nemlig Dansk Farmacihistorisk Samling, som siden 2015 har haft åbent for offentligheden hver tirsdag. Her kan interesserede se både tabletmaskiner og kigge på en flaske mumie-pulver, som var et stort nummer inden for folkemedicinen for omkring 200 år siden.

STREAMING: En ny dokumentar lader os følge en amerikansk tech-milliardærs forsøg på at bruge moderne medicinske teknologier til at undgå døden. Hans biologiske alder falder, og hans biohacking-projekt spreder sig lige nu til resten af verden, hvor millioner følger hans fysiske resultater, køber hans kostbare kosttilskud og deltager i hans Don’t Die-arrangementer.

STREAMING: Ny dokumentar berører seeren med en stærk fortælling om Superman-skuespilleren Christopher Reeve, der efter en rideulykke levede resten af sit liv i en kørestol på grund af en ryggradslammelse. ’Super/Man: The Christopher Reeve Story’  går i tårekanalerne, men er også en smule flyvsk.

BØGER: Farmaceut og ph.d. og tidligere forsker på Novo Nordisk Anette Sams forklarer i sin nye populærvidenskabelige bog, hvordan kroppen, hvis den aktiveres korrekt, selv kan producere og udnytte de stoffer, der ligger til grund for slankemedicin som Wegovy. Bogen er særligt relevant som supplement til behandling, men kan også være et alternativ til de dyre medicinske løsninger for personer med mindre alvorlige vægt- eller stofskifteproblemer.

BØGER: Overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Syddansk Universitet (SDU) forsøger i en ny bog at vise mennesket bag lægen og forskeren. Men desværre undgår den ellers humoristiske virolog og prisbelønnede kommunikator at udforske de af fagets, pandemiens og livets store spørgsmål, som kunne have gjort hans selvportræt mere komplekst, nuanceret og interessant for andre.

BØGER: I ´Klarlund og Kandis på kur´ kombinerer professor Bente Klarlund og Kandis-forsanger Johnny Hansen videnskab og personlige erfaringer for at motivere til en sundere livsstil gennem små, holdbare ændringer. Bente Klarlund Pedersens inddragelse af den folkekære Johnny Hansen er godt fundet på.