”Hvis vi kan finde de 49 procent helt præcist, kan de i princippet undgå at få fjernet alle lymfeknuder og dermed de senfølger, der kan følge med,” siger Frederikke Munck.
Nogle brystkræftpatienter kan undgå fjernelse af alle lymfeknuder
Nogle kvinder med brystkræft kan måske undgå at få fjernet alle lymfeknuder i armhulen fremover. Det viser et dansk registerstudie.
Omkring halvdelen af de 17 procent af kvinder, som får fjernet alle lymfeknuderne i armhulen, når de bliver opereret for brystkræft, får senfølger som smerter, lymfødem eller føleforstyrrelser.
Det nye studie, som er publiceret i Annals of Surgical Oncology, omfatter data fra en stor gruppe kvinder, der er behandlet for brystkræft i Danmark. 383 af disse kvinder fik konstateret kræft i en eller flere lymfeknuder efter forbehandling med kemoterapi og fik derfor fjernet alle lymfeknuder i armhulen. Hos 49 procent af de 383 kvinder i undersøgelsen fandt man ikke yderligere metastaser i lymfeknuderne.
”Hvis vi kan finde de 49 procent helt præcist, kan de i princippet undgå at få fjernet alle lymfeknuder og dermed de senfølger, der kan følge med,” siger førsteforfatter til studiet, læge og ph.d.-studerende ved Afdeling for Brystkirurgi, Herlev-Gentofte Hospital, Frederikke Munck på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
I de senere år har neoadjuverende kemoterapi vundet indpas i behandlingen af brystkræft. Hos næsten halvdelen af de patienter, der får forbehandling med kemoterapi, forsvinder kræften fuldstændigt fra lymfeknuderne, men det er afgørende, at man kan identificere disse patienter. Til det formål har man udviklet såkaldt ’targeteret aksildissektion’, hvor man fjerner de to lymfeknuder med størst sandsynlighed for spredning.
Det nye studie påviser to grupper af kvinder med brystkræft, der formentlig kunne have beholdt lymfeknuderne i armhulen. Den ene gruppe er kvinder, hvor brystkræfttumoren forsvandt fuldstændigt på grund af den forebyggende kemoterapi. Den anden gruppe er kvinder, der kun havde såkaldte ’enkeltcelle metastaser’ i en af de to lymfeknuder, som blev fjernet ved diagnosen. Begge grupper har meget lav risiko for at have mere end tre yderligere lymfeknuder med kræft, som formentlig kan klares med strålebehandling. Frederikke Muncks bud er, at det vil være den første gruppe, hvor man vil stoppe med at fjerne alle lymfeknuder i armhulen.
Frederikke Muncks vejleder, overlæge og professor Tove Filtenborg Tvedskov, Herlev og Gentofte Hospital, tror på, at den nye forskning vil lede til langt mere skånsom brystkræftkirurgi i fremtiden og dermed færre senfølger.
”Mit håb er, at vi slet ikke skal lave aksilrømning (fjernelse af alle lymfeknuder i armhulen, red.) af brystkræftpatienter i fremtiden,” siger Tove Filtenborg Tvedskov på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.