Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Cheflæge: Vi skal gentænke behandlingsgarantien – for patienternes skyld

Hvis vi ikke fjerner eller nuancerer kræftpatienters behandlingsgaranti, vil rettigheden i stigende grad eksisterer på bekostning af andre sygdomsområder, sagde cheflæge Jens Hillingsø på scenen i Odense under Danske Kræftforskningsdage.

Danske Kræftforskningsdage var tætpakket med emner, der omhandlede sundhedsvæsenets største og mest presserende problemstillinger lige nu. Det gjaldt særligt sundhedsvæsenets ressourcemangel, der var det første store diskussionsemne på konferencens program. Temaet blev anslået af Sundhedsstyrelsens direktør Jonas Egebart i sin åbningstale, som især havde et blik for forebyggelse. Senere fulgte prominente stemmer såsom cheflæge Jens G. Hillingsø fra Rigshospitalets Afdeling for Transplantation & Sygdomme i Fordøjelsessystemet.

Cheflægens pointe var i sin kerne enkel. Fremtidens regnestykke går langt fra op, når man sætter den demografiske udvikling over for sundhedsvæsenets ressourcer.

Som omkvædet, mange allerede kender, lyder, så byder den nære fremtid på langt flere ældre og dermed også langt flere kræftpatienter. Jens G. Hillingsø præsenterede tal for udviklingen i antallet af kræftpatienter, som har været i kontinuerlig stigning de seneste 50 år. Han fremlagde også en fremskrivning, der forudser en yderligere vækst på 25 til 30 procent i antallet af personer over 80+ år over de næste 10 år.

Men antallet af kvalificeret sundhedsfaglig arbejdskraft kommer ikke til at matche den demografiske udvikling. Tværtimod. Der var færre offentligt ansatte sygeplejersker på hospitalerne i 2023 end i 2018. Og der er ikke noget tegn på, at der vil ske en væsentlig ændring på det område de næste 10 år.

Så, hvordan i alverden skal enderne hænge sammen om bare få år? Det kan de realistisk set kun, hvis kræftlæger arbejder smartere, og der bliver sparet de steder, hvor der kan spares, uden at det er på bekostning af patienterne, pointerede Jens G. Hillingsø.

”Hvis vi fortsætter som nu, skal vi bruge hele ungdomsårgange (af læger og sygeplejersker, red.) til at dække danske kræftpatienter, og det er jo fuldstændigt urealistisk.”

”Allerede i dag prioriteres kræftbehandlingen på bekostning af andre ikke-maligne sygdomme. Det er især de sygdomme, som ikke kan håndteres i det private, det vil sige sygdomme, der kræver en længere indlæggelse, og så en specialiseret behandling under indlæggelsen.”

Kræft kan differentieres

I Jens G. Hillingsøs øjne fordrer udviklingen en skarp prioritering og ændring i nogle af de politisk fastlagte og særlige rettigheder for kræftpatienter. Han er ikke den eneste af prominente kræftlæger, der har argumenteret for det umiddelbart upopulære standpunkt: Vi bliver nødt til at rykke ved kræftpatienternes garantier. DMCG-formand og professor Michael Borre har blandt andet slået et slag for, at kræftpakkerne i højere grad bør nuanceres i deres forløbstider. Kræftens Bekæmpelse har sammen med Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) for nyligt fået udgivet et debatindlæg i Sundhedsmonitor, hvor de argumenterer for noget tilsvarende.

For Jens G. Hillingsø at se er det først og fremmest garantien for behandlingsopstart senest 14 dage efter diagnose, der bør granskes.

”Kræftsygdomme er ikke alle akutte. Der er en oplagt mulighed for differentiering, men det bliver i øjeblikket ikke håndteret sådan.”

Det kan principielt være til skade for den enkelte kræftpatient, at behandling hastes igennem frem for at tilrettelægges ud fra den enkelte patients situation og behov.  

”Der er nogle cancersygdomme, der er tidskritiske. Og så er der nogle cancersygdomme, hvor patienten kan have gavn af præhabilitering – rygeophør og alkoholabstinens – inden behandlingen opstartes. Endelig er der hensynet til ældre og psykisk syge borgere, hvor 14 dage er kort tid, hvis patienten skal inddrages, og man skal træffe fælles beslutning om behandling. Derfor er der noget med den hastighed, hvor forløbet kører lige nu, som er problematisk,” sagde Jens G. Hillingsø.

Prostatakræft kan nogle gange vente

Selvom den behandlingsansvarlige læge har mulighed for at fravige garantien om de 14 dage efter diagnose ved at indrapportere, at ”patienten ventede af patientrelaterede årsager” eller ”kliniske årsager”, så ligger der stadig en retorik og forståelse i systemet om, at kræftsygdom altid haster.

Sådan er det dog langt fra altid, sagde Jens G. Hillingsø.

”Vi holder retorikken gående omkring, hvor farlig kræftsygdom er, og hvor tidskritisk det er. Det er den dialog, vi har brug for at stå sammen om at få proportionaliseret.”

Han fremhæver uro-onkologernes retningslinjer, hvor forløbet med behandling af urologiske cancertyper differentieres ud fra sygdommens karakter og risiko for spredning.

Et systematisk review fandt for eksempel ikke en øget risiko for mere aggressiv patologi, biokemisk recidiv, behov for supplerende onkologisk behandling eller forværret overlevelse, hvis tiden til operation blev udskudt i op til tre måneder hos patienter med både EAU høj- og mellemrisiko cancer. Det systematiske review inkluderede 19 primært retrospektive studier

Udredningsgarantien bør bestå

Til gengæld må garantien for hastig udredning gennem kræftpakkeforløbene gerne bestå, mener Jens Hillingsø. For hvis der skal træffes oplyst beslutning om, hvorvidt en behandling kan udskydes, er det afgørende at kende til sygdommens stadie og tumorens biologi.

”Udredningen bør efter min mening stå fast og foregå hurtigst muligt og grundigst muligt, så vi får fastlagt et stadie [og tumorkarakteristika], hvorved vi kan bedømme, om vi kan lade patienten vente eller ej,” sagde Jens G. Hillingsø.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?