Grøntsager kan nedsætte risikoen for tidlig aldring hos børnekræftoverlevere
Et højere forbrug af mørkegrønne grøntsager og nødder/frø er forbundet med en lavere risiko for for tidlig aldring for personer, der har haft kræft i barndommen.
Det viser et nyt studie, som også peger på, at et øget indtag af raffinerede korn er forbundet med en højere risiko for for tidlig aldring.
Undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Clinical Oncology, er udført som en del af St. Jude Lifetime Cohort (SJLIFE) og involverer 3.322 deltagere. 54 procent af deltagerne var mænd, og 85 procent var ikke-spansktalende hvide. 36 havde haft leukæmi som børn, 19 procent lymfom, 13 procent tumorer i centralnervesystemet og seks procent Wilms-tumorer. 59 procent af deltagerne blev diagnosticeret med kræft før 10-årsalderen, 24 var mellem 10 og 14 år, og 17 procent var 15 år eller ældre ved diagnosen.
Deltagernes kost i løbet af det seneste år blev nøje vurderet ved hjælp af et spørgeskema, der dækkede deres indtag af frugter, grøntsager (og deres undergrupper), fuldkorn, raffineret korn, nødder/frø og andre næringsstoffer. Vurderingen af for tidlig aldring blev udført ved undersøgelsens start ved hjælp af Deficit Accumulation Index (DAI), som kategoriserede deltagere i lav-, mellem- og højrisikogrupper. 20 procent af deltagerne blev klassificeret som havende middel risiko for for tidlig aldring, mens otte procent havde høj risiko.
Resultaterne viste, at:
- hver stigning på ½ kop/1.000 kcal i indtaget af mørkegrønne grøntsager næsten halverede risikoen for at være i højrisikokategorien for for tidlig aldring.
- For hver 1 oz/1.000 kcal stigning i forbruget af nødder/frø var der også et bemærkelsesværdigt fald i risikoen for for tidlig aldring.
- Et højere forbrug af raffinerede korn korrelerede derimod med en øget risiko for for tidlig aldring.
Der var ingen direkte sammenhæng mellem indtaget af frugt og fuldkorn og risikoen for for tidlig aldring, men visse næringsstoffer, der findes i vegetabilske fødevarer, såsom diætfolat, beta-caroten, lutein/zeaxanthin og vitamin E, er forbundet med en lavere risiko for for tidlig aldring, påpeger forskerne bag studiet.
Resultaterne bidrager til den voksende forståelse af virkningen af kost på langsigtet helbred hos børnekræftoverlevere og understreger vigtigheden af specifikke plantebaserede kostvalg til styring af langsigtede sundhedsresultater og forbedring af livskvaliteten for børnekræftoverlevere, konkluderer forskerne bag studiet. Forskningen gavner ikke kun børnekræftoverlevere, men også andre befolkningsgrupper, der er i risiko for for tidlig aldring.
For tidlig aldring, som ofte ses hos børnekræftoverlevere, refererer til den tidlige indtræden af aldringsrelaterede sundhedsproblemer. På trods af forbedrede kræftoverlevelsesrater udvikler børnekræftoverlevere ofte kroniske tilstande, kognitive svækkelser og skrøbelighed i en yngre alder sammenlignet med deres jævnaldrende, som ikke har haft kræft i barndommen.
Den accelererede aldring tilskrives til dels de langsigtede virkninger af kræftbehandlinger på kroppens biologiske ældningsprocesser, men livsstilsfaktorer har også indflydelse.