Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyt onkologisk selskab skal forbedre behandlingen af ældre kræftpatienter

Et nyt fagligt selskab for geriatrisk onkologi har set dagens lys. Det nye selskab har fået navnet Dansk Selskab for Geriatrisk Onkologi (DSGO) og erstatter netværket DCCC Age, der blev oprettet for seks år siden.

Hovedformålet med DSGO er at fremme udviklingen af udredning og behandling af ældre kræftpatienter samt at fremme vilkår for forskning inden for geriatrisk onkologi. Selskabet er tværfagligt og henvender sig til personer, som i deres kliniske eller forskningsmæssige arbejde interesserer sig for udredning, behandling eller rehabilitering af ældre med kræft.

Dannelsen af DSGO begyndte i 2018, hvor en gruppe læger modtog en bevilling på 200.000 kr. af Danish Comprehensive Cancer Center (DCCC) til at danne et nationalt netværk inden for det geriatriske område. 

Gennem årene afholdt netværket en række internater og dagsmøder, som førte til et stærkere og stærkere samarbejde faggrupperne imellem, fortæller Trine Lembrecht Jørgensen, der er klinisk lektor og overlæge på Onkologisk Afdeling R på Odense Universitetshospital og var med til at starte netværket DCCC Age.

Trine Lembrecht Jørgensen

”Til start var vi kun læger, men med tiden kom der også mange andre faggrupper med – diætister, sygeplejersker, fysioterapeuter med flere, og på den måde blev det virkelig et stærkt netværk,” siger Trine Lembrecht Jørgensen i en pressemeddelelse.

Dette forår kulminerede aktiviteterne i netværket med et symposium, som resulterede i dannelsen af DSGO. At gå fra at være et netværk til at være et selskab, har flere fordele, mener Trine Lembrecht Jørgensen.

”Det giver på sigt nye støttemuligheder, så vi fortsat kan afholde årlige møder med et spændende fagligt program samt fortsat at agere sparringscentral på området. Men vi får vi også en stærkere stemme, så vi gennem DMCG’erne for eksempel kan bruge vores stemme til at arbejde for nationale kliniske retningslinjer inden for vores område. Det er et ønske, vi har haft i netværket siden starten,” siger hun.

 

Kultur

BØGER: Liff Olivia Bytovs nye bog ´Kræftfuldt Dilemma´ er en rå og modig, men desværre også nødvendig skildring af de svære valg, byrder og følelser, som forældre overlades til at løse mere eller mindre alene, når deres børn ofte i årevis behandles for kræft.

BØGER: Vejledningsbog om unges mistrivsel kommer med mange gode råd og tips til forældre. Men citater fra de unge selv og nogle cases kunne have gavnet bogen.

KULTUR-TEMPERATUR: Nogle gange opstår store kulturoplevelser helt tilfældigt. Det var tilfældet for sundhedspolitisk professor Mickael Bech, der sammen med sin kone fik en overvældende oplevelse på Montmartre i Paris.

BØGER: Professor Henning Beck-Nielsens erindringer "Du kan hvis du vil - En mønsterbryders historie" er en lun og humoristisk bog om en dreng, ung studerende og senere bemærkelsesværdig forsker, som hele sit liv har været optaget af at bryde mønstre. For sig selv, sine patienter og i sin internationalt anerkendte og banebrydende forskningskarriere. Læs den og bliv i godt humør over, hvordan hårdt arbejde, venlighed og omtanke for andre kan føre langt.

DOKUMENTAR: Den intime og rørende dokumentar ´I am Celine Dion´ om den verdenskendte canadiske sanger Celine Dion og hendes unikke stemme stræber efter at være mere end blot en berømthedsfortælling. Den kaster lys over hendes komplekse forhold til karriere, helbred, livstruende kronisk sygdom og mental sundhed – en ambition, der stort set lykkes.

BØGER: Da komikeren Geos far døde i 2015, havde Geo i 40 år flygtet fra hans vold. De næste ni år flygtede han fra frygten for selv at være psykopat. I ny hudløs og bevægende bog fortæller han humoristisk og alvorligt om denne angst, som førte til, at han blev professionelt udredt. Geo blev frikendt, men farens overgreb har givet ham kompleks PTSD (posttraumatisk stressforstyrrelse), som han tvivler på nogensinde at overvinde.

UDSTILLING: I efterårsferien kan børn og voksne i København genbesøge grumme perioder af byens historie. Københavns Museum sætter fokus på knogler og kranier og fortæller derudfra historien om, hvordan tidligere danskere levede og døde, og hvad man gjorde for at opnå et længere og bedre liv.

KULTUR-TEMPERATUR: Som nyudnævnt regionrådsformand i Region Sjælland er der begrænset tid til læsning af bøger. Men Trine Birk Andersen ved udmærket godt, hvilken bog hun skal læse videre i, når det bliver efterårsferie.

TV: I den svenske dokumentarserie ´Jakten på Ozempic´ kaster Sveriges publicservice station, SVT, lys over et globalt sundhedsfænomen, nemlig de rige og de raskes hurtige og stadigt stigende forbrug af den appetitdæmpende diabetesmedicin Ozempic som slankemiddelMen desværre er værten umoden og selvoptaget.

STREAMING: Ingen løgn er for stor til, at hovedpersonen i TV-serien ´Skruk´ ikke straks kaster sig hovedkulds ud i den, hvis den kan give et par hurtige point. Det er både morsomt og tragikomisk.