Skip to main content

 

- først med nyheder om medicin

Nyrekræft-onkolog skuffet: Medicinrådet afviser endnu en kombinationsbehandling af nyrekræft

Endnu en tyrosinkinase- og immun-checkpoint-hæmmer (TKI+IO) kombination afvises af Medicinrådet mod metastatisk nyrekræft. Denne gang er det Cabometyx (cabozantinib) og Opdivo (nivolumab), som ikke bliver godkendt, og det er yderst skuffende, mener Niels Fristrup, der er nyre-onkolog.

Beslutningen blev taget på et netop afholdt rådsmøde onsdag d.24 maj. 

afvisningen lægger Medicinrådet vægt på, at det ikke er dokumenteret, at TIK+IO-kombinationen Cabometyx (cabozantinib) og Opdivo (nivolumab) forlænger levetiden sammenlignet med den nuværende standardbehandling, som er dobbelt immunterapi. 

Derudover mener rådet, at omkostningerne er for høje i forhold til den dokumenterede effekt.

Det er yderst skuffende, mener Niels Fristrup, der er afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospitals onkologiske afdeling og medlem af Dansk Renal Cancergruppe (DaRenCa), som er uforstående over for beslutningen.

Niels Fristrup

“Det er endnu en stor skuffelse oveni en række af tidligere skuffelser, hvor Medicinrådet har afvist flere TIK-IO-kombinationsbehandlinger. Jeg er meget uforstående over for beslutningen, for det er en klar forringelse af behandlingen og patienternes muligheder,” siger han.

“Jeg har meget svært ved at gennemskue Medicinrådets analyser og prisvurdering. Rent lægefagligt kan vi konstatere, at der er tale om effektive og sikre behandlinger, som bør være en del af standardbehandlingerne i Danmark."

Godkendt i europæiske lande

Kombinationsbehandlingen blev godkendt i EU i 2021 som førstelinjebehandling til fremskreden nyrecellekræft, hvorefter de fleste europæiske lande har indført en eller flere TKI-IO-kombinationer. Niels Fristrup forstår ikke, hvordan TKI-IO-behandlingen kan godkendes i de omkringliggende europæiske lande, men ikke herhjemme.

“Alle lande omkring os har allerede godkendt TKI-IO-behandlinger, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor det skulle forholde sig markant anderledes herhjemme, hvor Medicinrådet kommer frem til det modsatte resultat end alle andre lande,” siger han og fortsætter:

“Det udstiller i høj grad den danske model og måden nye behandlinger bliver godkendt på, og det kalder på en politisk diskussion af, hvilket sundhedsvæsen vi ønsker at have. Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, og her sakker Danmark uundgåeligt bagud.”

Indikationen for TKI+IO-behandling vil primært være til patienter, der ikke kan tåle standardbehandlingen, som derfor i dag vil modtage TKI-enkeltstofbehandling, og her er TKI-IO-kombinationen langt overlegen, peger Niels Fristrup på.

Flere afviste kombinationer

Det er ikke den første TKI-IO-kombination til nyrekræft, som Medicinrådet har afvist. I slutningen af 2022 blev Lenvima (lenvatinib) og Keytruda (pembrolizumab) til metastatisk nyrekræft afvist af rådet med begrundelsen, at effekten ikke stod på mål for prisen.

Det mødte skarp kritik fra DaRenCa, der mente, at effekten af kombinationen var af en hidtil uset størrelse inden for metastatisk nyrecellekarcinom og havde vist bedst effekt af alle TKI+IO-kombinationer. Derudover påpegede gruppen, at TKI-IO-kombinationener er på linje med de internationale guidelines. 

DaRenCa skrev derfor i december 2022 et brev til Medicinrådet, hvor de opfordrede rådet til at genoverveje beslutningen. 

”Al den tid, hvor patienterne i Danmark ikke har mulighed for at modtage den bedste behandling for deres metastatiske nyrekræft, vil Danmark distanceres af de lande, vi sammenligner os med,” lød det i brevet, som Onkologisk Tidsskrift fik indsigt i.

I januar svarede Medicinrådet, at prisen ikke stod på mål for effekten, da rådet ikke mente, at der var en dokumenteret effekt for forlængelse af levetid sammenlignet med nuværende standardbehandling.

”Vi kender ikke andre landes forhandlede lægemiddelpriser, da de er fortrolige. Sådan vil firmaerne have det. Derfor ved vi ikke, hvad de betaler for de samme lægemidler i andre lande. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at Medicinrådet sammenligner de nye lægemidler med den behandling, der er dansk klinisk praksis. Derfor kan balancen mellem pris og effekt se markant anderledes ud i andre lande,” skrev Medicinrådet.

Kultur

BØGER: Traumet har kæmpet sig frem i rampelyset. Men selvom vi derfor tror, at vi ved, hvad vi taler om, når vi taler om traumer, så gør vi det ikke. Det mener lektor i psykologi, Karen-Inge Karstoft, der blandt andet vil have os til at forstå, at vi ofte overvurderer omfanget af psykiske reaktioner hos dem, der oplever potentielt traumatiske begivenheder.

BØGER: Forfatteren blev læge, og lægen blev forfatter. Annette Ellegaard pendulerer mellem identiteter og skriver om mord og dramaer i den medicinalbranche, vi alle er viklet ind i.

FILM: Den spanske mesterinstruktør, Pedro Almodóvar, har lavet en stilfuld og elegant film om aktiv dødshjælp. Desværre bliver den først rigtigt medrivende meget sent.

FILM: ’We Live in Time’ er et parforholds- og kræftdrama, der berører seeren, selvom spillefilmen sin barske historie til trods også minder om et glansbillede. Det er ikke en overbevisende skildring af et sygdomsforløb, men den egner sig til en omgang hyggesørgen med lommetørklæder og popcorn.

KULTUR-TEMPERATUR: Afdelingslæge og psykiatri-formand Jacob Isøe Klærke hylder komikeren Roberto Benigninis komedie ’Livet er Smukt’.  ”Det er en meget anderledes måde at gå til Holocaust og krig på sammenlignet med de fleste andre film om emnet,” siger han om filmen.

BØGER: Overlæge Thomas Maria Melchior ved Hjertemedicinsk afdeling ved Sjællands Universitetshospital har begået en passioneret og imponerende grundig bog om, hvordan udenlandske søsterordener var bag opbygning og modernisering af sygehusvæsenet i Danmark i 1800- og 1900-tallet og dermed bidrog til fundamentet for den velfærdsstat, vi har i dag. 

BØGER: ´Madregler´ er en handy indgang til en madkultur, der er bedre for både den enkelte borger og vores udsatte klode. Bøger som denne vil dog næppe gøre en stor forskel for dem, der i forvejen har få midler og lever usundt.

PODCAST: Mennesker, som er blevet ramt af en tumor i hjernen, beretter ofte om kognitive udfordringer og manglende forståelse for deres sygdom. Podcastserien ´Hjernetumorliv´ fra Hjernetumorforeningen er et modigt og vellykket forsøg på at give omgivelserne indblik i de mange udfordringer, som de alt for ofte usynlige patienter må kæmpe med hjemme, på arbejdsmarkedet og i forhold til det kommunale sundhedssystem.

KULTUR-TEMPERATUR: Cheflæge Martin Schultz havde ikke set den komme. Men han er via sin 15-årige datter blevet draget af computerspillet ’The Last of Us’, der viser en verden i smukt forfald.

TV: Miniserien ´Dør far i morgen?´ på TV2 Nord er en sjælden fin, vemodig og livsbekræftende fortalt skildring af alt det, som er vigtigst i den sidste tid i livet for den unge kræftsyge far Kristian, og hans kone og deres tre mindreårige børn. Hver dag kommer døden tættere på, men ingen ved, hvornår den indtræffer, og hvordan finder man så den udholdelige balance mellem håb og virkelighed?