- først med nyheder om medicin

Nyrekræft-onkolog skuffet: Medicinrådet afviser endnu en kombinationsbehandling af nyrekræft

Endnu en tyrosinkinase- og immun-checkpoint-hæmmer (TKI+IO) kombination afvises af Medicinrådet mod metastatisk nyrekræft. Denne gang er det Cabometyx (cabozantinib) og Opdivo (nivolumab), som ikke bliver godkendt, og det er yderst skuffende, mener Niels Fristrup, der er nyre-onkolog.

Beslutningen blev taget på et netop afholdt rådsmøde onsdag d.24 maj. 

afvisningen lægger Medicinrådet vægt på, at det ikke er dokumenteret, at TIK+IO-kombinationen Cabometyx (cabozantinib) og Opdivo (nivolumab) forlænger levetiden sammenlignet med den nuværende standardbehandling, som er dobbelt immunterapi. 

Derudover mener rådet, at omkostningerne er for høje i forhold til den dokumenterede effekt.

Det er yderst skuffende, mener Niels Fristrup, der er afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospitals onkologiske afdeling og medlem af Dansk Renal Cancergruppe (DaRenCa), som er uforstående over for beslutningen.

Niels Fristrup

“Det er endnu en stor skuffelse oveni en række af tidligere skuffelser, hvor Medicinrådet har afvist flere TIK-IO-kombinationsbehandlinger. Jeg er meget uforstående over for beslutningen, for det er en klar forringelse af behandlingen og patienternes muligheder,” siger han.

“Jeg har meget svært ved at gennemskue Medicinrådets analyser og prisvurdering. Rent lægefagligt kan vi konstatere, at der er tale om effektive og sikre behandlinger, som bør være en del af standardbehandlingerne i Danmark."

Godkendt i europæiske lande

Kombinationsbehandlingen blev godkendt i EU i 2021 som førstelinjebehandling til fremskreden nyrecellekræft, hvorefter de fleste europæiske lande har indført en eller flere TKI-IO-kombinationer. Niels Fristrup forstår ikke, hvordan TKI-IO-behandlingen kan godkendes i de omkringliggende europæiske lande, men ikke herhjemme.

“Alle lande omkring os har allerede godkendt TKI-IO-behandlinger, og derfor forstår jeg ikke, hvorfor det skulle forholde sig markant anderledes herhjemme, hvor Medicinrådet kommer frem til det modsatte resultat end alle andre lande,” siger han og fortsætter:

“Det udstiller i høj grad den danske model og måden nye behandlinger bliver godkendt på, og det kalder på en politisk diskussion af, hvilket sundhedsvæsen vi ønsker at have. Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste, og her sakker Danmark uundgåeligt bagud.”

Indikationen for TKI+IO-behandling vil primært være til patienter, der ikke kan tåle standardbehandlingen, som derfor i dag vil modtage TKI-enkeltstofbehandling, og her er TKI-IO-kombinationen langt overlegen, peger Niels Fristrup på.

Flere afviste kombinationer

Det er ikke den første TKI-IO-kombination til nyrekræft, som Medicinrådet har afvist. I slutningen af 2022 blev Lenvima (lenvatinib) og Keytruda (pembrolizumab) til metastatisk nyrekræft afvist af rådet med begrundelsen, at effekten ikke stod på mål for prisen.

Det mødte skarp kritik fra DaRenCa, der mente, at effekten af kombinationen var af en hidtil uset størrelse inden for metastatisk nyrecellekarcinom og havde vist bedst effekt af alle TKI+IO-kombinationer. Derudover påpegede gruppen, at TKI-IO-kombinationener er på linje med de internationale guidelines. 

DaRenCa skrev derfor i december 2022 et brev til Medicinrådet, hvor de opfordrede rådet til at genoverveje beslutningen. 

”Al den tid, hvor patienterne i Danmark ikke har mulighed for at modtage den bedste behandling for deres metastatiske nyrekræft, vil Danmark distanceres af de lande, vi sammenligner os med,” lød det i brevet, som Onkologisk Tidsskrift fik indsigt i.

I januar svarede Medicinrådet, at prisen ikke stod på mål for effekten, da rådet ikke mente, at der var en dokumenteret effekt for forlængelse af levetid sammenlignet med nuværende standardbehandling.

”Vi kender ikke andre landes forhandlede lægemiddelpriser, da de er fortrolige. Sådan vil firmaerne have det. Derfor ved vi ikke, hvad de betaler for de samme lægemidler i andre lande. Derudover er det vigtigt at være opmærksom på, at Medicinrådet sammenligner de nye lægemidler med den behandling, der er dansk klinisk praksis. Derfor kan balancen mellem pris og effekt se markant anderledes ud i andre lande,” skrev Medicinrådet.