Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen d. i kategorien Reguleringer
Knap en fjerdedel af de ansøgninger det europæiske lægemiddelagentur EMA behandlede og godkendte i 2020 omhandlede kræftmedicin. Herved strøg kræftmedicin ind på førstepladsen over godkendt ny medicin sidste år, viser den årlige oversigt over medicinske highlights 2020 fra EMA.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Hudkræft
Det Europæiske Lægemiddelagentur har givet grønt lys for en betinget markedsføringstilladelse for cemiplimab (Libtayo) til behandling af voksne patienter med metastatisk eller lokalt avanceret kutan pladecellecarcinom (CSCC), som ikke er kandidater til helbredende kirurgi eller helbredende stråling.
Forebyggelse af blodpropper hos kræftpatienter, behandling af inflammatoriske tarmsygdomme og antipsykotisk behandling til børn og voksne er de tre næste områder, hvor Medicinrådet vil udarbejde behandlingsvejledninger.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Behandlinger
Medicinrådet sætter gang i arbejdet med seks nye behandlingsvejledninger, fire af dem på kræftområdet. Arbejdet med tre af behandlingsvejledningerne sættes i gang i 2018, nemlig brystkræft, type 2-diabetes og immundefekter (behandling med immunglobuliner).
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Reguleringer
Overraskende og uforståeligt – og til skade for patienterne. Sådan beskriver medlem af DECV’s styregruppe, overlæge på Rigshospitalets onkologiske afdeling Lene Bæksgaard, Medicinrådets beslutning om, at en tidligere anbefaling af Cyramza (ramucirumab) som standardbehandling til kræft i overgangen mellem spiserør og mavesæk (GEJ) ikke længere bør følges, fordi betingelserne for anbefalingen, ifølge rådet, ikke er opfyldt.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Behandlinger
Stivarga (regorafenib) er blevet godkendt i EU til behandling af voksne patienter med hepatocellulært karcinom (HCC), som tidligere er blevet behandlet med Nexavar (sorafenib).
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Reguleringer
Medicinrådet har godkendt lægemiddelrekommandationen for brug af langtidsvirkende somatostatinanaloger til neuroendokrine tumorer (NET). Rekommandationen blev godkendt på et møde i Medicinrådet den 28. august.
Skrevet af Redaktionen d. i kategorien Reguleringer
Fra 1. maj bliver det Lægemiddelstyrelsen, som skal sende sikkerhedsinformation direkte til sundhedspersoner - ikke bare for at sikre, at væsentlig sikkerhedsinformation når de rette sundhedspersoner, men også for at sikre at informationen ikke forveksles med reklamer fra virksomhederne.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Reguleringer
1. januar 2019 træder Medicinrådets nye metodehåndbog i kraft. Her har rådet blandt andet ændret sine kategorier for nye lægemidlers effekt, så det skal blive mere tydeligt, hvilken effekt et nyt produkt har i forhold til de lægemidler, der bruges i dag.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Reguleringer
Medicinrådet vurderer, at Cabometyx (cabozantinib) til voksne patienter med metastatisk nyrecellekarcinom (mRCC), der ikke har modtaget tidligere behandling, giver en lille klinisk merværdi sammenlignet med Votrient (pazopanib) (meget lav evidenskvalitet) og en lille klinisk merværdi sammenlignet med Sutent (sunitinib) (lav evidenskvalitet).
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Behandlinger
Stivarga (regorafenib) giver en lille klinisk merværdi for patienter med hepatocellulært karcinom (leverkræft der udgår fra leverens egne celler), med performance status 0-1 og med leverfunktion svarende til Child Pugh A, som tidligere er behandlet med og har tålt Nexavar (sorafenib).
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Reguleringer
Medicinrådet har godkendt indstillingen af afdelingslæge Britta Weber fra Dansk Selskab for Klinisk Onkologi (DSKO) som formand for rådets fagudvalg vedrørende leverkræft.
Skrevet af Bo Karl Christensen d. i kategorien Prostata
Det nye antiandrogene præparat Nubeqa (darolutamid) er et skridt nærmere en anbefaling mod ikke-metastatisk kastrationsresistent prostatakræft, efter seneste møde i Medicinrådet.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Lungekræft
Det er ikke sandsynligt, at tredjegenerations-ALK-TKI’en Lorviqua (lorlatinib) er bedre end den nuværende standardbehandling af patienter med uhelbredelig ALK-positiv ikke-småcellet lungekræft (NSCLC), som er platinbaseret kemoterapi.
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen d. i kategorien Samfund
En ny virtuel platform for datadeling skal være med til at sikre, at der bliver indsamlet komplette prospektive data på behandlingen af patienter med kræft. Denne type data er i dag en mangelvare, hvilket bl.a. betyder, at den reelle, kliniske effekt af nye, målrettede anticancer-behandlinger er ukendt.
Skrevet af Signe Juul Kraft d. i kategorien Lungekræft
Data er ikke tilstrækkelige til at vurdere værdien af det målrettede lægemiddel Rozlytrek (entrectinib) sammenlignet med standardbehandlingen af uhelbredelig ROS1-positiv ikke-småcellet lungekræft (NSCLC).
Skrevet af Anne Mette Steen-Andersen d. i kategorien Samfund
En bredere og mere sikker udnyttelse af data skal bidrage til at løse en række af de udfordringer, det danske sundhedsvæsen aktuelt står overfor, lyder visionen fra en af initiativtagerne til en virtuel platform for indsamling og sammenkobling af anonymiserede og krypterede data.